БЕОГРАД - Нерадне дане за ускршње и првомајске празнике један део грађана искористиће и за путовања ван земље, а дестинације за које су се најчешће опредељивали били су европски градови попут Париза, Истанбула, Берлина, Прага и Атине, док су они са мало "дубљим" џепом одлучили да купе карту и до Тајланда, Кубе, Израела...

Реч је о аранжманим, у зависности од дестинације и трајања одмора, за које треба издвајали од 200 до 2.000 евра, каже за Тањуг представник туристичке агенције "Контики" Андреј Тодоровић.

"Највећи број наших путника ове године иде на сити брејк (цитy бреак) дестинације. Када је Европа у питању најпопуларнији градови су Париз, Истанбул, Атина, Праг, Берлин и углавном се одлучују на путовање авионом", каже Тодоровић.

Када су далека путовања у питању, наводи он, део српских путника одлучио је да Ускрс проведе у светој земљи - Израелу, а има и оних који су већ кренули или би требало за неколико дана да се упуте у Кину, Иран, Узберкистан, Њујорк, Египат, на Тајланд и Кубу.

"То су биле дестинације које су се за овај Ускрс и Први мај највише тражиле", рекао је Тодоровић.

Уочљиво је, каже, да постоји већи број уплаћених аранжмана него прошле године, а то, истиче Тодоровић, показује и чињеница да неколико дана пред почетак путовања за овај период године немају "ласт минуте" понуде.

С друге стране, и Србија за време празника очекује велики број домаћих и страних туриста, а према речима директорке Туристичке организације Србије (ТОС) Марије Лабовић најатрактивније дестинације у нашој земљи ј су Београд, бање, планине и Дунавска тура.

Домаћи туристи ће, каже она, највише посећивати планине и бање, или отићи на краћи излет на једну од многобројних манифестација које ће бити организоване поводом празника у местима која су најближа њиховом месту боравка.

Када су страни туристи у питању, наводи Лабовић, они пре свега посећују Београд, јер је то углавном њихова "улазна станица", али се све чешће, каже, одлучују да путују и кроз читаву Србију.

Андреј Тодоровић / Фото ТанјугКолико се задржавају у нашој земљи, додаје она, зависи одакле долазе.

Тако, на пример, Кинези обилазе више од једне дестинације, те у Београду проведу једну или две ноћи, а уколико иду пут Црне Горе, још једну ноћ бораве на Златибору, Тари или Увцу.

Туристи из Бугарске и Румуније више се не задржавају само у источној Србији, већ долазе и у централну, а све чешће су посетиоци Београда, док туристи из скандинавских земаља и Западне Европе траже активан одмор, тако да се одлучују за одмор у природи.

С обзиром да је недавно отворена обновљена Голубачка тврђава, каже Лабовић, очекује се да ће се ти туристи упутити тамо, али успут обићи и Лепенски вир, Рамску тврђаву, Сребрно језеро.

У овом периоду године, наводи Лабовић, поред туриста из региона, Србију обилазе и туристи из Кине, Турске, Русије.