НИШ – На јубиларном међународном Сајму туризма и активног одмора у нишкој хали „Чаир“ посетиоци се могу упознати са понудама бања, планина, језера и градова Србије које представљају више од 40 туристичких организација. Туристичке агенције из Србије, али и Грчке, Бугарске и Црне Горе представиле су своје понуде за лето са сајамским попустима. Током Сајма посетиоци могу да уживају и у гастрономски специјалиеттима као што је лесковачки роштиљ или нишки бурек.

Прочитајте још: "Плануло" већ 117.000 ваучера!

Весна Лукић, саветница министра туризма Расима Љајића подсетила је да је током прошле године остварен рекорд по броју посета Србији од 3,5 милиона туриста што је раст од 11 посто. Од тог броја Ниш је посетило 123 хиљаде туриста што још већи раст од републичког просека.

- Оно што нам туризам даје можемо егзактно изразити и тако се најбоље види да то нису празне приче. Ниш пуно ради не промоцији а иде му и на руку оживљавање аеродрома јер подаци даље говоре да су чак 43 посто туриста дошли у Ниш авионом, казала је саветница министра и додала да ово министарство помаже уређењу Нишке тврђаве и парка у Нишкој Бањи али фестивалу Нишвил.

Прочитајте још: Немањићка ризница над Атомском бањом

Према речима градоначелника Дарка Булатовића ове године биће уложено 105 милиона динара у обнови Тврђаве.

- Туризам је значајна полуга развоја Ниша у коју град из године у годину улаже све више, што је и довело до значајног раста броја гостију. Када се томе дода и развој аеродрома Константин Велики са кога ћемо од јула имати више од 20 летова ка свим деловима Европе, ефекти ће бити још бољи а гостију и прихода од туриста све више”, рекао је Булатовић.


И поред великог раста броја туриста Урош Парлић, директор ТОН залаже се за формирање туристичке регије југоисточне Србије и у томе има велику подшрку колеге из Лесковца, Небојше Коцића.

- Ниш као појединачна дестинација може да заокупи пажњу туриста на дан или два али ако се повежемо са Лесковцем, Пиротом, Врањем,...добијамо целину која може понуди и десетодневне садржаје, каже Парлић.

ГРЧКА

Поред традиционално великог интересовања за летовање у Грчкој последњих година све више становници овог дела Србије купују и некретнине. Према речима Попи Калогироу највише се траже станови од 40 до 50 квадрата у приморским местима. Цена је 1000 евра по квадрату а годишњи трошкови одржавања су 500 евра.
- Многи исплате ову инвестицију тако што је рентирају туристима, каже Попи.


ЛЕТО 2019

Понуде за лето 2019 са сајамским попустима представиће туристичке агенције из Србије, али и представници градова из Грчке, Бугарске и Црне Горе.

АКТИВНИ ОДМОР И ЕКСТРЕМНИ СПОРТОВИ


Представници из области активног одмора и ове године показаће све оно што околина Ниша нуди из ове области. Моћи ћете да видите понуду планинарских друштава, параглајдин клуба, коњичког клуба , паинтбалл клуба, као и понуду специјализованих туристичких агенција које се баве активним одмором.


ПРАТЕЋИ САДРЖАЈИ

- ГАСТРОНОМИЈА : Осим туриситичке понуде посетиоци сајма моћи ће да дегустирају гастрономске специјалитете и на тај начин упознају укусе различитих дестинација Србије и Балкана.

- БИНА: На сајамској бини ће се представити ансамбли и културно уметничка друштва и представити звуке свог краја, као и промовисати различите догађаје .

- ОПТИЧКА ИЛУЗИЈА : : Посетиоци ће имати прилику да се фотографишу у "Изврнутој нишкој кафани" на специјалном пункту Оптичких илузија.