НА листи најјефтинијих градова у Европи “Пост офис травела”, Београд је, са прошлогодишњег првог, пао на друго место, али је и даље у врху дестинација које нуде највише квалитета за најмање новца. Једина разлика у истраживању овог британског магазина је податак да је од јесенас Београд поскупео за два одсто.

Ипак, наш главни град је и ове године на многим листама најповољнијих европских дестинација које овог пролећа вреди посетити. Према процени “Пост офис травела”, који их прави у јесен и у пролеће, за дводневни боравак у београдском хотелу са три звездице, с храном, вином, пићем и превозом, картама за вожњу по граду, туристима је у марту потребно 151 фунта, док је Вилњус мало јефтинији - 147 фунти. Прошле јесени се Београд налазио на првом месту са 148 фунти (мало више од 150 евра).

- Београд је међу најпопуларнијим “другим градовима” Европе - каже Миодраг Поповић, директор Туристичке организације Београда. - Њихова процена се односи на најбољи однос цене и квалитета, а Београд је ту врхунско одредиште. Готово да је немогуће упоредити беградски хотел са три или четири звездице са, рецимо, италијанским, јер су све предности на нашој страни. Београд нуди одличан квалитет и повољне цене. У Београду се за мање новца добије више него у Бечу, и зато туристи долазе код нас, јер умеју да цене квалитет. Убеђен сам да туристи не бирају само јефтина одредишта, већ траже добар однос квалитета и цене.

Прочитајте још - Монд: Београд је нови Берлин?

Дакле, Вилњус је овог пролећа за скоро пет евра јефтинији од Београда, али је и упола мањи град, и има више (933) смештајних јединица од српске престонице, а гости им долазе из окружења: Белорусије, Пољске, Русије, Летоније...

На листи најјефтинијих европских одредишта налазе се Варшава (160 фунти), Истанбул (166), Букурешт (167), Порто (172), Рига (178), Братислава (182), Москва (186) и Праг (190).

Вилњус, фото Е.Радосављевић

Барометар “Пост офис травела” мери цене у 29 градова и показао да је највећи пад, односно поскупљење, забележила Венеција. Истанбул је успео да се попне на четврто место захваљујући лири, која је за 30 одсто слабија него лане.

Поскупљење од скоро два одсто у Београду није велико када се упореди са чињеницом да су у многим градовима поскупљења и 23 одсто.

Прочитајте још - Странци баш воле Београд

- Цене су поскупеле у 15 градова, а највећи пораст смо забележили у Кракову, од 21 одсто, и Лилу, од скоро 19 одсто - каже Ендрију Браун из “Пост офис травела”. - Пет скандинавских престоница је поново међу најскупљим градовима, а Рејкјавик је са 463 фунте, колико је потребно издвојити за два дана, апсолутни рекордер по скупоћи. Мудри путници могу да уштеде стотине фунти уколико упоређују цене и паметно одаберу “градски предах”.

Кинески туристи, фото М.Анђела

КИНЕСКИ ГОСТИ

БЕОГРАД је лане посетило више од милион туриста, који су остварили 1,4 милиона ноћења. На првом месту су турски, а на другом кинески гости.

- Кинеских туриста је било за 80 одсто више него претходне године, и овај тренд ће се наставити - истиче Поповић. - Отварање културног центра у Пекингу и огромна кампања на кинексим друштвеним мрежама даће резултате.