ДРЖАВА СТИМУЛИШЕ АГЕНЦИЈЕ: Кинески гост плаћа се 30, а руски 20 евра

Александра Миката

недеља, 24. 02. 2019. у 17:13

ДРЖАВА СТИМУЛИШЕ АГЕНЦИЈЕ: Кинески гост плаћа се 30, а руски 20 евра

Кинески туристи у Београду/Фото М. Лабудовић

Како држава стимулише агенције које доводе стране туристе у нашу земљу и колико су оне за то оспособљене

ОРГАНИЗАТОРИ путовања који ове године доведу туристе из Турске и Русије оствариће право на 20 евра по госту, а за оне из Кине, Индије, Јужне Кореје, Јапана, САД 30 евра. Уколико ови гости остану пет или више ноћења агенције ће добијати по 30, односно 50 евра.

Подстицајна средства од 50 милиона динара, које је недавно одобрила Влада Србије, требало би да ове године искористи много више агенција, јер су се услови за субвенције променили.

- Радили смо заједно са агенцијама и удружењима и прилагодили смо услове њиховом начину пословања - истиче Рената Пинџо, помоћник министра. - Агенције полако улазе у штос и ове године очекујемо далеко више пријава. Сада ће моћи да конкуришу и локални агенти у случају конгреса, или корпоративних догађаја који трају две ноћи и пруже најмање две услуге. Такође, износ субвенција је већи за групе из далеких земаља који су допутовали авионом на аеродром "Никола Тесла" или "Константин Велики".

Иначе, четири туристичке агенције су прошле године успеле да добију субвенције и то 813.974 динара као подстицај за довођење страних туриста у нашу земљу, а новац је покрио долазак 17 група, односно 757 гостију. У Србији је лане уживало 3,5 милиона туриста, па се овај број "наплаћених" гостију чини малим. Међутим, када се упореди са првом годином, када је држава, по угледу на друге земље, определила 120 милиона, а ниједан тур-оператер није узео ни динар - очигледно је да се ствари крећу набоље.


ПРОЧИТАЈТЕ И:Како је селфи променио туризам

Највише новца добиле су агенције које су довеле шведске и хрватске туристе, али и Израелце, Либаце, Индијце, Аустријанце, Бразилце, Швајцарце... Убедљиви рекордер је агенција "Сабра" која је успела да "наплати" осам група страних туриста. Београдска "Сабра" и "Чича Глиша" из Бајине Баште су биле успеле да испуне процедуру и искористе државне субвенције. "Чича Глиша" је ове године појединачно добио највећи износ, од 209.382 динара, за групу из Хрватске.

- Реч је о 200 ђака и 25 пратилаца, односно 12 школа које су дошле у обилазак западне Србије - каже Горан Глишић из "Чича Глише".

Шест група из Шведске "наплатила" је први пут агенција "ДМЦ Векол" која се бави корпоративним догађајима.

- Нажалост, многи власници агенција нису педантни приликом вођења папира - објашњава Александар Сеничић, директор ЈУТА.

ТРИ НОЋИ И ДВЕ УСЛУГЕ

АГЕНЦИЈЕ могу да добију од 15 до 50 евра "по глави туристе" у зависности од броја ноћења, као и земаља из којих долазе. Туристи морају да остану у Србији најмање три ноћи (две за конгресе) и да им агенција пружи две или више услуга попут трансфера, ноћења, излета, ручка, посете музеју... Смештај мора да буде у категорисаном објекту и да о свему постоји документација.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)