И НАРЕДНОГ лета ће српски туристи највише летовати у Грчкој, а наши туристички радници очекују да ће хит дестинација бити Јонска обала.

Скоро 700.000 српских туриста ове године одмарало се од Крфа и Халкидикија до Крита и Родоса, а после почетка продаје аранжмана за следеће лето, већ је јасно да ће Грчка задржати доминантну позицију на тржишту Србије.

Када је протекло лето у питању, после Грчке највише аранжмана је продато за Турску, на трећем месту је Италија, четвртом Црна Гора, а петом - Египат.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Где је најлепши доручак на свету?

- Многе моје колеге прогнозирају да ће следеће сезоне аранжмани за Турску и Египат бити још траженији, с обзиром на то да обе земље бележе скок у целој Европи. Ипак, сматрам да ће Грчка задржати доминанту позицију, а треба сачекати и видети које ће цене Турска и Египат понудити за наредно лето - каже Љубиша Нешовановић из “Робинзона”, овогодишњег добитника награде “Туристички цвет”. - Када се све узме у обзир, квалитет мора, плажа, климе, услуге, близине и безбедности, Грчка произилази као најлогичнији избор. Следећег лета хит ће бити јужна обала Јонског мора, коју су донедавно највише посећивали Скандинавци и гости из Велике Британије. Ова обала има изузетно квалитетан апартмански смештај са базенима, фантастичне плаже и укусну храну, а захваљујући авионским аранжманима из Београда тамо ће моћи да стигну и гости који не воле аутобуски превоз.

Нешовановић је убеђен да ће 2019. године хит дестинације бити Сивота, Парга и Лефкада, јер ће бити закупљен чартер-лет до оближње Превезе. Цене ће бити прихватљиве српском џепу - од 199 евра за авио-превоз и смештај. На овој обали је провод по мери српског туристе - увече је идеално за шетњу, постоји и ноћни живот, али умерен.

Александар Сеничић, директор ЈУТА, верује да ће наредног лета Египат бити хит одредиште, а поготово Шарм ел Шеик у који наши туристи нису ишли три године.

У “Аргусу” су уверени да ће аутобуски аранжмани за Грчку и наредне године бити најтраженији.

- Не верујем да ће се појавити нека заиста нова дестинација, јер би то могла да буду само Канарска острва или Мароко, али је реч о одредиштима која нису лако доступна за наше туристе - каже Срђан Андрејевић из “Аргуса”.


БИЋЕ ЛАСТ МИНИТА

Пошто су српске агенције “Ер Србији” за наредно лето већ најавиле око 970 чартер-летова, туристи могу да очекују попусте и велики број ласт минит аранжмана.

С обзиром на то да и стране авио-компаније превозе наше туристе, јасно је да су многе агенције закупиле (пре)више капацитета. Треба рачунати на то да ће агенције нудити попуст за сав смештај који су платили унапред.