АТРАКТИВНИ кањони суседних земаља привлаче огроман број српских туриста, било да је реч о индивидуалцима авантуристима, планинарским клубовима или компанијским тим-билдинг дружењима. Тек однедавно љубитељи природе су, захваљујући локалним ентузијастима и клубовима као што је београдски “Круг”, почели да откривају невероватне клисуре Азбуковице које имају потенцијал да постану међународне атракције.

Оне се налазе у близини саобраћајница и насеља и нису резервисане искључиво за поклонике екстремних спортова, већ дословно за све љубитеље природе. Наиме, сурови и дубоки делови кањона које могу да прођу само обучени пењачи, овде се лако заобилазе стазама по идиличним бреговима околних азбуковичких “волпејпер” планина.

Овај духовити назив смислили су фотографи природе који кажу да се у Азбуковици, као ни на једном другом месту, на све четири стране света простиру идилични пејзажи чије се фотографије стављају на мониторе рачунара. Једнако су пасторални улазни делови клисура, добро познатих не само међу риболовцима мушичарима, шетачима и љубитељима јагњетине, меда и ракије из села на литицама кањона. Михољско лето и рана јесен су најлепше доба године за обилазак азбуковичких клисура и планина које блеште од безбројних нијанси топлих боја.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Галоп расних коња крај Ресаве

Путници који стижу из правца Ваљева, преко Дебелог брда, трекинг обично почињу из села Горње Кошље, посматрајући успут лет белоглавих супова изнад кањона. Они који долазе из правца Шапца, Лознице и Љубовије, у шетњу крећу из села Доња Трешњица, пратећи стазу кроз клисуру. Кад стигну до ушћа Сушице (чије је корито у ово доба године заиста суво) у Трешњицу, посетиоци остају без речи пред призором безброј каскадних “котлића” и слапова у белим стенама, из којих без бојазни можете да пијете ледену здраву воду.

Онај ко се одважи да крене уз клисуру Сушице срешће се с пејзажима као са друге планете, огромним белим стенама у којима су пролећне бујице обликовале најфантастичније лавиринте и скулптуре.