Један од најстаријих рецепата за слаткиш најсличнији баклави, пронађен је у кинеском кувару династије Јуан, још 1330. године, под називом „гулах“. Из тог времена потиче и рецепт византијске кухиње, који је по предању наслеђен из месоптамског кувара о јелима са орасима. Баклава каква је данас, верујемо да је настала у 15.веку, у кухињи палате Топкапи у Истанбулу, под називом „баклава алаи“.


Баклава је врста веома, слатке пите која може имати и до 70 танких кора. Баклава је оријентална посластица популарна у нашим крајевима и околним земљама. Некада су те коре прављене искључиво ручно, док се данас могу купити, не само готове коре, већ и готове баклава. и то не само по посластичарницама и ресторанима оријенталне кухиње, већ и у сваком маркету. Ручно прављене коре састоје се од брашна, јаја, млека, соде бикарбоне, гриза и пшеничног скроба, а као надав се углавном користе ораси, пистаћи, бадем, суво грожђе, ал ии бројни други састојци у новије време. Баклава се прелива шећерним сирупом, а често јој се додаје и цимет или корица лимуна, ради још бољег укуса.


Турски институт за стандардизацију (ТСЕ) одлучио је 2015. године да баклаву, заштити као део свог културног наслеђа, с циљем да се стандардизује производња једне од најпознатијих посластица. Као један од разлога стандардизације наводи се да је у последње време уочено низ неправилности када је у питању производња баклаве, односно покушај обмане потрошача тако што су у њеној производњи коришћени непрописни састојци.Баклаве су незаобилазан део трпезе у хотелима на Анталијској обали, па ћете, уколико одаберете ову дестинацију за летовање, имати прилику да уживате у овој посластици на сто начина. Осим тога, можда ћете први пут заиграти голф на неком од хотелских терена у Белеку, можда ћете се упустити у шопинг и ценкање на улицама Анталије и Алање, уживати у шетњи градски језгром Кемера или се упознати са античким културним оставштинама Анталије и Сидеа. Шта год да одаберете, не заборавите да то зачините слатким залогајем баклаве.


Ако се још увек нисте одлучили за дестинацију, а разматрате Турску као опцију, у туристичкој агенцији 1 А Травел могу вас посаветовати о свему што би могло да вас занима везано за полазак, боравак, добар избор хотела, као и наравно, где су најбоље баклаве.


(ПР)