Јахорина за активан одмор

Ј. СУБИН

24. 07. 2018. у 22:54

Једна од најлепших планина у Републици Српској пуна и током летње сезоне. На отварању било више од 4.000 људи. Гостима нуде панорамско разгледање жичаром, шетњу, вожњу бицикала и квадова, спуштање тјубинг стазом...

Јахорина за активан одмор

ОЛИМПИЈСКА лепотица Јахорина - живи и лети! Једна од најпознатијих планина у бившој Југославији, ове године привукла је велики број домаћих, али и страних гостију. Свеж и резак планински ваздух, мир и савршенство нетакнуте природе, само су неки од адута овог краја Републике Српске.

И док је зими главна занимација гостију скијање, на европски уређеним стазама, летњи период је за панорамско разгледање жичаром, шетњу, вожњу бицикала и квадова, спуштање тјубинг стазом, а руководиоци Олимпијским центром Јахорина најављују да ће обогатити адреналинске и забавне садржаје, како би оживели врх планине, где ће поред новог језера на Пољицама, уредити простор за шетњу и одмор.

- План нам је да Јахорина ради 365 дана у години и већ увелико радимо на томе - казао је Дејан Љевнаић, директор Олимпијског центра Јахорина. - Од априла до јуна у овом центру остварено је скоро 13.500 ноћења, што је пораст од 53 одсто у односу на исти период прошле године. Имали смо почетком јула и свечано отварање летње сезоне, где је проциркулисало скоро 4.000 људи, који су попунили капацитете хотела. Крајем јула је и велика међународна трка Ултра траил коју смо подржали у огранизацији, а средином августа хуманитарна Трка за живот.

Одмор на олимпијској планини пуни хотеле, али и приватан смештај, којег има доста и по повољним ценама. Тако се, петокреветни апартман може наћи и за неких 25 евра дневно. Смештај у хотелу "Бистрица", је међу најповољнијима, јер нуди услугу полупансиона, а осећај одмора у њој прави олимпијски. Готово да ништа није промењено од зимских игара 1984. године, што му даје посебну чар.

- Јахорину полако препознају инвеститори, па је почело да се гради око хотела "Вучко", "Термаг" и "Бистрице" - говори Љевнаић. - А, наш искусан тим, почео је и припрему за предстојећу зимску сезону. Тренутно су у току радови на полагању цеви за систем за вештачко оснежавање. Овим пројектом обухватили смо и уређење и маркирање 35 километара скијашких стаза и путева, као и изградњу језера за вештачко оснежавање на врху планине. Са овим системом, Јахорина више никад неће имати проблем са недостатком снега.

Током целе године, како нам је испричао Љевнаић, на Јахорини ће бити богат забавни и такмичарски програм.

ЕВРОПА КУП

СЛЕДЕЋЕ сезоне у фебруару се одржавају ЕYОФ, Олимпијске игре младих, док је Олимпијски центар Јахорина, на 51. Интернационалном ФИС конгресу у Грчкој, конкурисао за довођење Европа купа на Јахорину.

- Желимо да искористимо предности које имамо, а то су - опрема од ЕYОФ, близина међународног аеродрома, добра инфраструктура, нови систем за вештачко оснежавање и наше знање и искуство у овом послу - нагласио је Љевнаић.

- Такође, имаћемо стазе за слалом, велеслалом, СГ и спуст.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације