ПРЕЛЕПО острво Кипар, једна од најпопуларнијих туристичких дестинација на Средоземном мору, сместило се између Европе, Азије и Африке. Туристичка сезона овде траје целе године, па је смештај боље резервисати унапред, када је понуда већа. Због пријатне медитеранске климе са просечном годишњом температуром од 25 степени, сезона купања траје од априла до децембра. Зими можете да се скијате на планини Тродос, а затим да се спустите до обале и пливате у мору.

Иначе, Кипар је познат по прелепим плажама и кристално бистром мору које је проглашено за једно од најчистијих на свету. Најпопуларније летовалиште на острву, Аја Напа, некадашње мало рибарско место, због ноћног провода пореде са Ибицом. Овде су најлепше плаже са белим песком, а близу је и Протарас, град са највећим бројем сунчаних дана годишње (340). Већина плажа има плаву заставицу која сведочи о изузетној чистоћи воде. Љубитељи авантура могу да роне у пећинама живописног рта Греко, други да уживају на плажама, a заљубљеници у дивљину да истражују полуострво Акамас где корњаче полажу своја јаја у заштићеном заливу Лара. Према легенди, близу градића Пафоса, на плажи Акамос на истоименом полуострву, из мора је изронила Афродита, богиња лепоте и плодности, због које Кипар називају и острвом љубави. Пафос, живописна лука са тврђавом из средњег века, који је у доба старе Грчке и Рима био главно средиште Кипра, данас је идеална дестинација за породични одмор.

Сваки део овог, трећег по величини медитеранског острва, крије неку тајну... Међу сликовитим плантажама поморанџи и лимуновoг дрвећa, налазе се грчки храмови, римска позоришта, византијски манастири, венецијанске тврђаве, готске цркве. Зато је Кипар прави рај за љубитеље археологије који могу да истражују античке локалитете, од позоришта Курион које оставља без даха до прелепих мозаика у Пафосу који су на листи светске културне баштине Унеска. Према легенди, Клеопатра је као залог своје љубави ово острво поклонила Цезару. Лепота и аутентичност острва инспирисали су многе велике уметнике попут Ботичелија и Шекспира који је велики део дешавања у "Отелу" сместио на Кипар, тадашњу венецијанску колонију.

Ако се мало удаљите од обале, наилазите на планину Тродос на чијим су обронцима прекривеним боровом шумом, начичкана камена села, цркве и манастири украшени византијским иконама. Ту су и дом усамљеног муфлона и стада коза које ћете видети на падинама на којима расту ендемске врсте цвећа и ароматичног биља. Кривудави путеви воде кроз маслињаке и преко брда прекривених виновом лозом од које се производи чувена "командарија", слатко десертно вино, прослављено као најстарије на свету. Пажњу вам привлаче и кривудаве, стрме уличице са старинским тавернама, савременим галеријама и уметничким кафићима. Мештани су љубазни и срдачни, због чега ћете имати осећај као да сте код куће. Када огладните, обавезно пробајте гриловани сир "халуми" (мешавина крављег, козијег и овчијег млека), ликер "филфар" и "клефтико", јагњетину са поврћем у керамичкој посуди, а уживање ће вам употпунити и шољица ароматичне, свеже пржене, кипарске кафе.

Манастир Кикос на Тродосу

На обронцима Олимпоса, највишег врха Кипра, налази се чувено село Какопетрија са многобројним византијским црквама и манастирима. Један од најстаријих и најпознатијих манастира на планини Тродос је Кикос, у ком се чува чудотворна икона Богородице. Неколико метара даље, на месту одакле се види цело острво, по сопственој жељи, сахрањен је архиепископ Макариос Трећи, први председник Републике Кипар (1950-1977) и поглавар Кипарске православне цркве.

Аја Напу пореде са Ибицом

Осим знаменитостима своје прошлости, Кипар се поноси и ужурбаним, савременим градовима, Ларнаком и космополитским Лимасолом у ком живи највише Руса, Срба, Британаца, Црногораца и Кинеза. Лимасол се непрестано шири, а познат је по културној сцени и динамичном животу, модерној архитектури и старим колонијалним палатама, малим галеријама ушушканим у близини већих уметничких центара, препуним кафићима и ресторанима романтичног амбијента са упаљеним свећама. Приобални део града са мноштвом луксузних хотела употпуњен је новом, ултрамодерном марином са великим крузерима која читавом кварту даје блистави сјај. Ако кренете ка променади, наилазите на читав низ плажних барова, из којих се чује блуз, где уз коктел можете да уживате у погледу на пучину. Наставите ли даље према новом, пешачком, историјском кварту, стижете до средњовековног замка и бројних ресторана који нуде разне специјалитете. И док љубитељи уметности хрле ка савременим галеријама, заљубљеници у историју могу да посете археолошки локалитет Аматус или замак Колоси, некадашње упориште крсташа. За оне који воле видиковце, неизоставан је обилазак древног позоришта Курион, а такође можете да посетите локални театар који нуди импресиван репертоар међународних представа и најбоље концерте овдашњих музичара и плесача.

Црква у селу Какопетрија

БЕЗБЕДНА ДЕСТИНАЦИЈА

КИПАР 1960. добија независност и постаје република, на челу са архиепископом Макариосом Трећим. Војне снаге из Турске, 1974. године, извршиле су инвазију и окупирале северни део Кипра (35%) каже Константинос Елијадес, амбасадор Републике Кипар у Србији.

- Окупирани део Републике Кипар од стране Турске је нелегалан, сецесионистички самопроглашени ентитет који не признаје ниједна држава, укључујући Србију, са јединим изузетком Турске. Већински део огромне имовине, као што су хотели и слично, припада принудно расељеним кипарским Грцима. Ови објекти су узурпирани и незаконито се користе од стране илегалног режима кипарских Турака и то је разлог зашто страним туристима који купују туристичке аранжмане са смештајем у окупираном делу, чак и ако стигну на острво кроз легалан прелаз, није дозвољен улазак на територију Републике Кипар. Туристи који стижу преко легалних граничних прелаза и имају смештај у хотелима и/или апартманима у областима које контролише влада, могу да пређу у окупиране области кроз контролне пунктове утврђене на линији разграничења, али боравак током ноћи у окупираном подручју се уопште не препоручује. Такође, треба напоменути да туристи који бораве у окупираном подручју, то чине на сопствени ризик, јер ако се догоди несрећа или искрсне било какав проблем, неће бити у могућности да се обрате за конзуларну помоћ Амбасади Србије - истиче Елијадес.

Античко позориште Курион

ЈЕДИНИ ПОДЕЉЕНИ ГРАД НА СВЕТУ

МУЛТИКУЛТУРАЛНА Никозија, окружена грандиозним венецијанским зидинама, нуди за свакога понешто. Док неки воле да посете острвску престоницу због куповине, друге привлачи разноврсна кулинарска понуда. Централни део овог јединог подељеног града на свету одише модерном атмосфером, а стари шармом традиције. Од старог трга Фанеромени, стиже се до капије Фамaгуста, сазидане од пешчаног камена, кроз коју се улази у стари град: кривудаве калдрмисане улице, расцветале ружичасте бугенвилије, мале занатске радње и традиционалне таверне у којима можете да пробате неки од кипарских специјалитета. Бројне институције културе и позоришта смештене су између раскошних старих вила у којима се налазе уметничке радионице. Љубитељи древних археолошких артефаката или модерне уметности, могу да уживају у посети бројним музејима.