ВИШЕ од половине ваучера које је Влада Србије ове године одредила за субвенционисан одмор у земљи, већ је подељена, а од те цифре више од 50 одсто су преузели најстарији суграђани.

Наиме, од 1. јануара до 25. априла за коришћење ваучера пријавило се 44.146 грађана, више од половине од броја који је предвиђен буџетом (80.000), односно око 13.000 или 29 одсто више него у истом периоду прошле године, када је било 31.365 пријава.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Razlika od umanjenih penzija i naslednicima?

Пензионери су и ове године најзаслужнији за обарање рекорда, јер су управо они најчешћи корисници, с обзиром на то да су "потрошили" 57 одсто ваучера. Радно ангажовани грађани су преузели скоро 33 одсто, а незапослени девет одсто ваучера.

- Тренд раста се наставио и током ове године и управо су пензионери најбрже реаговали - каже Рената Пинџо, помоћник министра за туризам. - Акција "Ваучери за одмор у Србији", уз промотивну кампању Туристичке организације Србије "Моја Србија", значајно је утицала да промет домаћих туриста расте, али и да се грађани не само одмарају у својој земљи, већ и да се боље упознају са свим њеним културним и природним богатствима.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: U ovoj godini čak 80.000 vaučera

Ове године планирано је да се подели 80.000 ваучера, а грађани могу да се пријаве до 1. октобра. Вредност је у висини од 5.000 динара за одмор од најмање пет дана. Међутим, уколико буде веће интересовање грађана, није искључено да Министарство туризма, поред 400 милиона динара, одвоји још новца. Наиме, лане је додељено 91.907 ваучера.

ПРОЦЕДУРА ИСТА ВАУЧЕРЕ највише узимају људи из Београда, Новог Сада, Ниша, Зрењанина и Лесковца. Процедура је иста као и преходних година, грађани морају да имају резервисан боравак од минимум пет ноћења у пријављеним и регистрованим објектима. Пријаве се подносе на шалтерима Поште. Да би неко добио ваучер вредности 5.000 динара, не сме да има месечна примања већа од 60.000 динара.

И ове године нема изненађења међу најтраженијим дестинацијама, па високо прво место већ три године држи хотел "Радан" у Пролом бањи, "Вила Мина" на Златибору, "Вила Палма" у Сокобања, "Вила Марић" на Златибору и хотел "Јелак" у Луковска бања. Што се тиче дестинација, најпопуларније су: Сокобања, Златибор, Врњачка бања, Пролом бања и Луковска бања, што се поклапа и са најтраженијм објектима.

Према званичним статистичким подацима, од када је уведена мера субвенционисаног одмора кроз поделу ваучера, број домаћих туриста се драматично повећао. Продужен је и број дана боравка туриста, што је за привреду значајно, јер што дуже остану - гости ће више и потрошити. Од укупног броја ноћења, више од половине чине гости из Србије, а и власници објеката су новац зарађен од ваучера поново инвестирали у објекте, па и запослили нове људе. Користећи ваучере пензионери су, практично, помогли српској привреди.

ХИЉАДУ ОБЈЕКАТА

ТУРИСТИМА су на располагању 983 угоститељска објекта за смештај, што је дупло више него лане, када су могли да бирају између 664 објекта. То значи да су и хотелијери видели велику корист од ове акције, а највише их се пријавило из: Сокобање (282), Врњачке бање (117), Златибора (71), Рибарске бање (56) и Горње Трепче (53). Корисницима ваучера су, засад, (пошто се сваког петка ажурира списак објеката) највише на располагању: собе (388), апартмани (275), угоститељи који обједињено нуде и собе и апартмане (88), хотели (50) и преноћишта (47).