КРОЧИТЕ ли једном на Тару, увек ћете се враћати овој планинској лепотици благе нарави. Ни у дубини њених густих шума чија стабла делују као стубови вилинских двораца нема осећаја сурове дивљине. Све је на Тари нежно и бајковито, почев од ваздуха који одише здрављем, до искричавих потока који вијугају и играју жмурке под заснеженим драперијама борова и јела.

Чак ни вртоглаве литице над кањоном Раче која грми под њима не делују страшно кад стазом обезбеђеном сајлом стигнете на видиковац Соколарицу или док са Црњескова посматрате оштре кресте стена Градине са остацима античких црквица и утврда.

Утисак величанствености и неизмерне моћи планине преплављује ум док посматрате масив Таре са средњовековног српског града Солотника чије се зидине као планински орао костреше на ивици дубоке клисуре. Да се ова места могу обићи за само један викенд, показао је београдски Клуб планинара “Авантуриста”, чији су чланови у дводневној акцији препешачили око 45 километара. Они нису ни професионални спортисти, нити су фанатични поборници здравог живота, а најмлађи је био десетогодишњи Михаило Братић.

Прочитајте још - Рафтинг на Тари за сва чула

Овим планинарима је магија Таре и њеног окрепљујућег ваздуха дала снагу да током једног кратког зимског дана пређу 26 километара великог лука по централном платоу планине, а дугог 19 км од Калуђерских бара до Солотника и назад.

Све време планинари су сретали друге љубитеље природе јер су стазе на Тари добро обележене и могуће их је комбиновати по сопственом избору. Зими је посебно лепа она која прати ток потока Јаревац кроз бајковиту шуму до истоименог вештачког језерцета, где се пут рачва. Шетачи с бољом кондицијом иду преко моста навише ка, нажалост, руинираном хотелу “Тара”, одакле је 1935. почео туризам на овој планини, а затим осунчаним путем кроз Рачанску шљивовицу до видиковаца изнад клисуре Раче.

Друга стаза на раскрсници код језерцета Јаревац наставља се ка видиковцу Црњесково с кога пуца поклед на долину Дрине код Бајине Баште и Ваљевске планине које се моћне и беле дижу на хоризонту. Одатле се поред Калуђерских станова стаза враћа до Калуђерских бара, где почиње и широки макадамски пут који непогрешиво води до старог града Солотника.

КАЛУЂЕРСКЕ БАРЕ

ТУРИСТИЧКИ центар Таре је плато Калуђерских бара на надморској висини од 1.059 метара удаљен око 16 километара од Бајине Баште. Овде долазе редовне аутобуске линије, ту се налазе хотели “Оморика”, “Бели бор” и “Јавор”, као и велика понуда приватног смештаја свих категорија. Информације о туристичкој понуди Таре могу се наћи на сајту www.tara-planina.com.