ШЕТЊА метрополом током врелих и сунчаних дана не звучи баш примамљиво осим уколико не корачате главним градом Мађарске. На улицама Будимпеште могу се видети грађевине пројектоване у различитим архитектонским и уметничким стиловима. Поред античких, ту су и здања грађена у готском, ренесансном, византијском, барокном, класичном и неокласичном стилу, а Будимпешта је препознатљива и по архитектури сецесије.

Зграде у Будимпешти релативно су ниске, па их има само стотинак са више од 10 спратова. Обала Дунава, Будимски дворац са околином, Авенија Андраши и Миленијумски музеј метроа налазе се на листи Унескове светске баштине, па је и то разлог строгих правила које град прописује када је реч о изградњи нових зграда у центру зграда.

Град се састоји од 23 округа која су међусобно фантастично повезана градским саобраћајем. Вожња таксијем коштаће вас колико и по Београду, али је најлепше обићи град туристичким аутобусом. После мало ценкања, карта може да кошта и 15 евра, а траје 24 сата. У њу је урачуната и вожња бродићем по Дунаву. Туристички аутобус нуди и водича који вам на неколико страних језика представља главни град Мађарске и све његове особености. На траси ћете наићи на Цитаделу, Рибарско село, Трг хероја, на којем се налази и Амбасада Србије, велелепоно здање Мађарског парламента и још много тога, јер цела тура траје око три сата.

Ноћни живот је веома занимљив, поготово у Јеврејском кварту, где све врви од младих туриста који стижу са свих страна света. Самим тим, и понуда у локалима је шаролика, од традиционалне мађарске кухиње, преко италијанске, азијске, па до тајландске, индијске...

УДАЉЕНОСТ ОД БЕОГРАДА ОД престонице Србије Будимпешта је удаљена четири сата вожње колима или минибусом. Али на граничном прелазу Хоргош често су гужве, па се наоружајте стрпљењем или изаберите алтернативне прелазе - Хоргош 2, Бачке винограде или Келебију. Повратна карта возом кошта 26 евра, а минибусом 50.

Места која морате обићи су ресторан "Сер Ланселот", у чијем амбијенту ћете се вратити у средњи век, и "Хај ноте скај бар", који се налази на самом врху хотела "Арија", одакле пуца поглед на град и оближњу Базилику. На списку је и ресторан "Винтиџ" - ушушкан локал са укусном храном.

Ваци улица је једна од најлепших зона за шетање, нуди разноврсне ресторане, пабове, а интересантна је и за шопинг. Ипак, продавнице најпознатијих светских брендова налазе се на булевару Шести октобар.

Будимпешта на сваком кораку има хотеле, хостеле и станове за издавање, а цене смештаја су од 15 евра по особи за ноћ па навише, зависно од тога шта желите.

УСЛУГА

МАЂАРСКА је преплављена туристима, а на све цене додајете од 12 до 16 одсто, зависно од локала. У рачун који добијете урачунат је и бакшиш, па делује да је управо због тога особље помало незаинтересовано да вас услужи. Мађари, бар они који раде у бољим локалима, говоре стране језике, али им љубазност није на највишем нивоу. Оброк углавном кошта око 15 евра, мада, ако зађете у мање прометне улице, можете га платити и мање. У појединим локалима порције су баш велике, па и ту можете уштедети.