ПУТОВАЊЕ авионом (углавном) не траје дуго, али може да упропасти читав одмор. Највише пажње поклања се паковању кофера и стварима које ће се носити на одмору, али је изузетно важна и гардероба у којој се иде у авион.

Високе штикле - Изузетно су опасне, а певачица Леди Гага је најбољи пример. Ова звезда је током једног лета добила тромбозу, слабо се кретала, дехидрирала је и имала нагле промене притиска. Дакле, на пут се креће само у удобној обући у којој могу да се проведу сати, због дужине лета или евентуалног кашњења авиона.

Старе чарапе - Пре него што одаберете чарапе за путовање, требало би да знате да полиција на аеродрому замоли око 90 одсто путника да се изује и ципеле провуку кроз рендген, па уколико путник има не баш репрезентативне чарапе...

Мајице - са "занимљивим" натписима и порукама, као и превелики деколтеи могу да путника доведу у непријатну ситуацију када стигне на неко (проблематично) одредиште.

Слојевито - облачење је најважније током путовања. Панталоне су топлије, пристојније од шортса и минића, а дукс је пожељан већ после 20 минута лета када у авиону падне температура.

Сандале - су највећи непријатељ путника, не само због хладноће (па ће дизати ноге на седиште) и чистоће, него и зато што имају клизав ђон, а подови на аеродромима се цакле колико су угланцани.


Поред гардеробе, важно је и шта се пре путовања једе, јер неке врсте хране могу да изазову проблеме.

Масна храна - изазива повећање притиска, који ће свакако скочити у авиону, па ово упозорење нарочито важи за особе са хипертензијом.

Газирана пића - Притискају бешику и терају човека да често иде у тоалет. Такође, изазивају подригивање и избацивање гасова.

Кафа - Познато је да је кафа одличан диуретик, али то није пожељна појава у авиону где је број тоалета ограничен и не могу да се користе све време. Додатни проблем је ако седите до прозора, па ћете стално морати сапутнике да малтретирате да устану са својих места. Још ако путујете до далеке дестинације, када већина спава...

Алкохол - Многи га користе из најбоље намере, јер их опушта и ублажава страх од авиона. Међутим, алкохол изазива и дехидратацију и на висини долази до измењеног стања свести, па после "једне" чашице људи постају припити, бучни, имају некоординисане покрете...

Бели лук - Ово поврће је изузетно здраво, али када проври у желуцу, настаје непријатан мирис.

ПРТЉАГ

НЕКОЛИКО ситница обавезно треба увек имати у ручном пртљагу:

1. Марамице
2. Влажне марамице
3. Готовину
4. Фотокопију пасоша
5. Бомбоне
6. Лек за главобољу
7. Јакну или дукс
8. Нешто за читање
9. Резервацију хотела
У авиону стјуардесе најчешће деле храну коју многи описују као "безукусну", али коју нутриционисти препоручују као најбољу за кратак лет. Важно је шта се једе током лета, а пошто су седишта уска, путник који седи поред својим понашањем може да иритира све око себе. Због тога се путницима саветује да избегавају да у авион уносе храну која има јак мирис, која је масна и која производи звук док се једе.

Чипс - Поред хрскавог звука чипс се и расипа, а онај ко га једе то никада не примећује. Такође, мирише веома интензивно.

Брза храна - Она је добар избор када је туриста у непознатом граду, нема времена или су ресторани скупи. Али брза храна мора да се једе одмах, јер у авиону после два сата стајања у папиру добија ружан мирис.

Жваке - Корисне су приликом слетања и полетања, али када жвака изгуби укус не треба је бацати у пепељарицу, јер неће моћи да се опере.