Куда на дочек српске Нове године

А. М.

четвртак, 12. 01. 2017. у 22:28

Куда на дочек српске Нове године
Прослава 1. јануара по јулијанском календару организује се у многим местима у нашој земљи. У Новом Саду симфонијски оркестар, у Нишу трубачи,а у Врњачкој Бањи бесплатна рибља чорба

У ЗВУЦИМА трубе, вину, ватромету и опуштенијој атмосфери него што је била званичног 31. децембра уживаће сви они који се одлуче да српску нову годину прославе на туристичким дестинацијама наше земље.

На Краљевом тргу на Златибору традиционално организују одличан дочек православне Нове године. Концерт Ане Кокић почиње у 22 часа. Међутим, много занимљивије ће бити туристима који се одлуче за традиционални дочек у селу Јабланица, у порти цркве брвнаре. Програм дочека почиње од 18 часова.

И у Врњачкој Бањи је све спремно за дочек, а на Променади ће наступити "Ју група".

- Током дана ћемо на врњачкој Променади бесплатно делити рибљу чорбу, кувану ракију и чај, а за то се побринуло риболовачко друштво "Моравац" - каже Иван Трифуновић, директор Туристичке организације Врњачка Бања. - Бања под снежним покривачем изгледа као из бајке и лепша је него што је била досад. Ко се још није одлучио куда ће за српску Нову годину - Врњачка Бања је прави избор.

Ко воли скијање може да оде до планине Гоч, која је удаљена девет километара од центра Бање. На Гочу функционишу две уређене ски-стазе ширине око 60 метара и дужине 520 метара. Капацитет жичаре је 1.195 скијаша на сат, а посебан доживљај је скијање ноћу. Цена дневног ски-паса је 600, а ноћног 800 динара.

Удружење "Србија за младе" организује дочек српске Нове године на Гочу уз дводневно дружење, а 14. јануара традиционалне игре на снегу, као и излете до Жиче, дрвета љубави и највеће букве на Балкану.

Љубитељи градског провода могу да бирају да ли ће на дочек у Новом Саду или у Нишу. Наиме, Новосађани ће српску Нову годину дочекати на Тргу слободе уз филмску музику, Сергеја Трифуновића, ди-џеја и трубачки оркестар Бобана Марковића.

Сутра у 21 час више од 60 симфоничара оркестра "Нови Сад 2021" представиће публици највеће хитове филмске музике, а нарочито музику из српске кинематографије. С обзиром на то да се очекују падавине, концерт ће бити одржан у Градској кући, а публика ће имати прилику да ужива путем директног аудио-визуелног преноса на Тргу слободе.

Новосадски ди-џеј Фанатик наставља програм на Тргу слободе повезујући свој сет одабраних хитова с филмском музиком. Потом следи наступ дувачког оркестра легендарног Бобана Марковића, који се енергичним наступима прославио и у свету.

У Нишу ће публика уживати у песмама Марије Шерифовић, али и неизбежним трубачима у поноћ. Ниш ће имати и програм за памћење - 3Д анимацију с православним мотивима која ће бити приказана на зиду Цркве Светог цара Константина и царице Јелене. Нишлије и њихови гости који се одлуче за дочек на отвореном биће послужени бесплатном грејаном ракијом, вином и чајевима.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Shone

12.01.2017. 22:42

Znate, kad ispravljamo gramatiku i pravopis drugih komentatora, to i jeste i nije u redu, zavisi od okolnosti.Ali, novinari moraju da znaju da GDE i KUDA ne znace isto.KUDA, to znaci "kojim putem", a ne do kojeg cilja.Molim vas, dragi novinari, pomozite narodu da bude jos pismeniji.Hvala, pozdrav.

Ja nisam slavio po Gregorijanskom kalendaru

13.01.2017. 14:26

@Vlada - Moje je pravo da slavim po Julijanskom kalendaru. Ne osećamo se svi kao katolici i protestanti.

realist

13.01.2017. 19:15

Ljudi treba znati da ne zove se Srpska nova godina jer pravilno se zove Vasilice jer svi pravoslavni slave svetog Vasiliju zato se i VASILICE zovu,a to se najvise slavi u selima gde Deca skupljaju pare ,jelo i drugih obicaja i onda se skupa slavi kod nekog momka kome pada red.