Путовање кроз време

А. Миката

29. 10. 2016. у 22:41

Поред Дунава, највеће реке у нашој земљи, налази се седам тврђава - музеја на отвореном. Закорачите стазама деспота Стефана Лазаревића

Путовање кроз време

Тврђава Бач

ЗАХВАЉУЈУЋИ стратешком положају Дунава, Србија је богата прелепим тврђавама које су праве туристичке атракције.


Тврђава Бач

Чине је замак и предграђе, изграђени на меандру реке Мостонге, леве притоке Дунава. Краљ Карло Анжујски је 1338. године започео изградњу данашње тврђаве која је била ослонац града Бача. Деспот Стефан Лазаревић је одбрану од Турака организовао управо овде 1413. године.

Тврђава се налази на платоу од 8.700 квадратних метара и може се видети пет одбрамбених кула повезаних бедемима. Тврђава се постепено обнавља.


Тврђава Петроварадин

ГРАЂЕНА је од 1692. до 1780. године по угледу на француска утврђења, а према пројекту аустријских војних инжењера.

Састоји се из Горњег и Доњег града који представљају насеље с мрежом уских улица. У Горњој тврђави може се видети низ подземних лагума и галерија дужине 16 километара. Ту су: Арсенал, Једноставна касарна, Дуга касарна, Официрски павиљон и Торањ са сатом, док је Линхенштајнова касарна порушена. У оквиру бедема налази се нова Београдска капија.


Београдска тврђава

На гребену изнад ушћа Саве у Дунав од 2. до 18. века Београдска тврђава била је најважнија тачка у овом делу Дунава. Целину чине Горњи и Доњи град и парк Калемегдан.

У Горњем граду могу да се виде парк Калемегдан, Стамбол капија, Сахат капија, Римски бунар, Дамад Али-пашино турбе и остаци замка деспота Стефана Лазаревића. Све је доступно туристима. Доњи град је приобаље, и ту се налазе Видин и Мрачна капија, остаци Митрополитског двора, Капија Карла Шестог, Барутана и кула Небојша у којој је 1789. убијен грчки револуционар и песник Рига од Фере.


Смедеревска тврђава

На пространој заравни на ушћу реке Језаве у Дунав налази се тврђава подигнута с циљем да буде престоница и двор деспота Ђурђа Бранковића. Смедерево је заменило Београд, који је, после смрти деспота Стефана 1427. године, враћен Мађарима. Грађена је уз велике напоре и представља последње велико остварење српске војне архитектуре.

Има троугаону основу и чине је Велики и Мали град. Турци су град освојили 1439. године, да би по Сегединском договору 1444. био враћен деспоту Ђурђу. Дефинитивно пада у турске руке 1459. године, што је уједно означавало и пад српске средњовековне државе.


Рам, Велико Градиште

Налази се у општини Велико Градиште, тамо где је Дунав најплићи и где се у њега уливају Пек и, с Карпата, Нера и Караш. Овде је римски цар Трајан подигао понтонски мост за прелазак римских војника преко Дунава у циљу освајања Дакије. Садашњу тврђаву подигли су Турци у другој половини 15. века ради освајања Паноније. Турски путописац Евлија Челебија навео је да се у цитадели налазе седам кућа и житни амбар.

У овом споменику културе нема туристичког водича нити сувенира, а свакодневно поред тврђаве Рам пролазе колоне аутомобила, аутобуса и камиона хрлећи према скели која их превози до Баната.


Голубац

Сматра се да је настала почетком 14. века, вероватно на темељима келтског насеља. Главна капија уништена је 1927. године, када је рађена Ђердапска магистрала, па је кроз тврђаву пробијен пут.

У току су велики радови и стручњаци процењују да би Голубачка тврђава за три до четири године могла бити доведена у стање из 15. века. Најбоље је видети је са Дунава, из брода који полази из Великог Градишта.


Фетислам, Кладово

Тврђава потиче из времена турске владавине, а изграђена је 1524. године. Мали град, заштићен зидним бедемом с кружним кулама на угловима и пушкарницама у зиду, био је право одбрамбено утврђење, а Велики град изграђен је касније.

Капије Фетислама отворене су за туристе, а у току су и велики радови на обнови, ове тврђаве која ће обогатити туристичку понуду овог краја.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације