Лустери од сабљи и подземни храмови

Борис Субашић

05. 09. 2016. у 22:22

Градић у срцу Рађевине чува две изузетне цркве које су истовремено и музеји. Светиње посвећене српским војницима који су страдали у Првом светском рату

Лустери од сабљи и подземни храмови

Фото: Борис Субашић

ЛЕПИ градић Крупањ под подрињском планином Јагодњом има две јединствене цркве које су истовремено и споменици, музеји и саме по себи уметничка дела. У самом центру спокојне вароши, крај широке пешачке зоне с мноштвом кафаница и локала у старим зградама, надноси се монументална спомен-црква Светог вазнесења, рад архитекте Момира Коруновића.

У њој светла блистају с лустера и свећњака израђених на основи од сабаља, граната и митраљеске муниције заробљених од аутроугарских завојевача у Великом рату. Црква је споменик српским војницима који су у јесен 1914. током двомесечених беспоштедних борби на Подринским планинама поднели неописиве жртве и зауставили другу аустроугарску офанзиву на Србију. Битка на планинском врху Мачков камен је званично најкрвавија у Великом рату, кад се посматра број погинулих на површини бојишта. Од 15. до 22. септембра 1914. на малом платоу живот је изгубило око 8.000 српских војника, а аустругарске жртве су биле значајно веће.

- Само 21. септембра Мачков камен је четири пута прелазио из руке у руку. Следећег дана, Аустријанци су на бојном пољу избројали око 1.200 својих војника међу 2.000 погинулих - каже мр Драган Крсмановић. - Српски артиљерци су последње гранате испаљивали наступајући са стрељачким стројевима, а онда су јуришали с бомбама и бајонетима.

Спомен-костурница мученика с Мачковог камена налази се на самом планинском врху до кога води пут који неки прелазе возилом, а други као ходочасници, пешке. Више од 70 лобања се чува и у крипти Вазнесенске цркве у Крупњу, која је отворена и представља јединствен музеј.

Само километар даље, на обронку брда на периферији Крупња налази се још један црквено-музејски комплекс, Добри поток. Његов централни део је најстарији храм Рађевине, посвећен Успењу Пресвете Богородице. Иако је реч о цркви брвнари, она има високотехнолошку опрему која изненађује посетиоце. Чим гост крочи у храм, сензори активирају музичке уређаје и зачује се предивно појање, иако у њега хор не би имао где ни да стане.

ЧУДО У ПОТОКУ

ПРЕДАЊЕ тврди да је црква у Добром потоку у ствари почела да се гради на крупањском вису Лазарици, али што би за дан неимари сазидали, ноћу је нестајало.

Тражећи камен којим је била озидана основа зграде градитељи су једне вечери пронашли целе темеље на месту које им је указало упаљено кандило, у Добром потоку.

Црква је окружена мноштвом брвнарица које у себи крију музеје, од оног посвећеног деци, преко пчеларства, заната - до лова. Део добропоточког комплекса је и средњовековно робље Дубровчана који су овде имали колонију, крај богатог рудника сребра. Највећа добропоточка атракција су подземни храмови у старим рудничким окнима посвећени Светом Прокопију и Светој Параскеви. Аутор овог јединственог комплекса је свештеник Александар Ђурђев, који је и историчар, етнолог, публициста, а кад затреба и зидар.

Забрањено преузимање фотографија без сагласности редакције "Вечерњих Новости"

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

alex

17.09.2016. 05:27

@alex - Svasta, nikako ugoditi ljudima, ja bio DARODAVAN, dok ovih cak 27 izuzetno SEBICNI. Ne bi popu dali nista, pa ni "koske".Uf !