Македонци Србији скидају кајмак

В. Р. - А. К.

14. 05. 2016. у 22:14

Од турских туриста који све чешће посећују престоницу корист имају стране агенције. Доводе госте који кроз Београд прођу а да не потроше ни динар

Македонци Србији скидају кајмак

Фото Ж. Кнежевић

ИЗ месеца у месец, Београд бележи рекордан број турских туриста, али град заради само од индивидуалних гостију. Групе са турским туристима углавном доводе македонске агенције својим аутобусима и са својим водичима. Међутим, престоница од њих не види никакву корист.

Упорна промоција Туристичке организације Србије и Београда у Турској уродила је плодом, па су гости из Истанбула сада међу пет најбројнијих у нашој престоници. Међутим, од највећег броја туриста који долазе групно, кроз балканске туре, Београд не види много користи. Јавна је тајна да македонске и турске туристичке агенције доводе ове госте, који кроз Београд прођу, оставе ђубре и оду у тоалет.

- Турским туристима се допада Београд, имају и доста авионских линија ка нашем граду, блиски смо им и као народ и по начину живота - каже Мира Маљковић, из "Глоб метрополитен турса". - Наши гости су индивидуални туристи од 30 до 45 година, долазе као парови или група пријатеља, воле ноћни провод, и најчешће је у питању продужени викенд. Други број гостију индивидуално купује карте и резервише смештај, а највише их долази преко туристичких агенција из суседних земаља које не ангажују наше аутобусе и водиче, нити имају агенцију-партнера у Србији.

Ове македонске, босанске, па и једна агенција из Црне Горе, преко рођачких веза добијају групе из Турске које воде на "балканску туру", а кроз Београд најчешће само протутње. Пошто преноће у Скопљу, дођу до Калемегдана, где их турски водич прошета с причом да су османски владари градили тврђаву, баце ђубре од сендвича, оду у тоалет и крећу ка - Сарајеву. О овим групама бруји читав Београд, а и сам београдски муфтија жалио се да не свраћају чак ни до Бајракли џамије. Од оваквих туриста београдска привреда нема никакве користи.

- До сада нисмо добили такву информацију нити пријаву сличног садржаја - кажу у туристичкој инспекцији. - Страна туристичка агенција која не нуди и не продаје туристичко путовање на тржишту Србије може, али не мора, да за реализацију тог путовања склопи уговор с неком нашом туристичком агенцијом.

КИНЕСКО ИСКУСТВО ПРЕ неколико година словеначке агенције доводиле су све кинеске туристе у Београд, без ангажовања српске привреде.Анализом је утврђено да су кинески туристи, док шетају Љубљаном, добијали визе за Србију, док је процедура у нашој амбасади у Пекингу трајала данима. Када је успостављена и боља авионска веза, сви кинески туристи су почели да стижу преко - Београда.

Дакле, за разлику од страних земаља у којима српски туристи не могу да се крећу без локалног пратиоца, у туристичкој инспекцији кажу да страна агенција не мора увек да ангажује у Србији туристичког водича. То се мора само уколико програм путовања укључује "показивања и стручно објашњавање природних, културно-историјских, археолошких, етнографских, привредних и других знаменитости Србије".


ПОЛИТИКА ХОТЕЛИЈЕРА

КАДА домаћа агенција доведе групу туриста, од њих зараде сви у ланцу - превозници, ресторани, хотелијери, водичи, продавци...

Међутим, главни разлог зашто наши немају турске групе су, како сазнајемо, домаћи хотелијери који собе продају јефтиније страним агенцијама него домаћим. У туристичкој инспекцији напомињу да је формирање цена на нашем тржишту слободно и да је цена по којој наши хотелијери продају смештај страним туристичким агенцијама ствар њихове пословне политике и интереса.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

Јабре

15.05.2016. 00:58

Ко се снађе тај се снађе, стално кукају људи како у Србији нема перспективе и кака све пропада, а ево чуда дођу Кинези са 5000 км и после пар година имају запослене Србе, Мекедонци, Црногорци, Турци, Словенци и остали исто добро зарађују у Србији. Право питање гласи зашто не постоји Српска агенција која доводи туристе ?

djura

15.05.2016. 09:23

resenje postoji. postaviti par prolaznh punktova ,sa dezurnim ,i ko ima licnu kartu ili pasos Srbije ,prodje ,ko nema plati kartu za komunalno odrzavanje Kelemgdana ,odnosno i svih drugih objekata. Zasto gradjani Srbije da ne placaju,zato sto vec kroz druge poreze i doprinose placaju tu uslugu.

Миле666

16.05.2016. 05:37

Радим у једном хотелу у БГ.Од укидања виза турској на првом су месту као гости.Други били су Руси али од избијања рата у Украјини сада међу последњима.Турци долазе самостално са незнатним смањењем због кризе тамо.Ако и дођу преко разних агенција на дан,то је кратко,пожеле да дођу опет.Није тачно да од таквих тура Србија нема ништа.Ко може да забрани госту да купи нешто ако хоће?Да ли кад одете на излет један дан у Темишвар или Венецију тамо не купите ништа?Купите бар сувенир и попијете кафу.

Mirko

16.05.2016. 14:29

Uvesti obavezu da agencija mora angazovati lokalnog licenciranog vodica plus naplata ulaza na lokalitete. Ima u drugim drzavama elegantnih resenja pa neka se samo iskopira.