МИГРАНТИ и штрајкови тешко да ће нашкодити овогодишњој туристичкој сезони у Грчкој. Нарочито када је реч о српским туристима, којима су бивиш јужни суседи на првом месту као дестинација за годишње одморе. Стручњаци рачунају да ће ове године Хелене посетити и до 20 одсто више гостију из Србије, који ће своје лето провести на Егејском или Јонском мору.

Према речима Александра Сеничића, директора Националне организације туристичких агенција, миграната у Грчкој је било и прошле године, па нису угрозили путне правце. Грчка живи од туризма и неће, сматра он, дозволити да јој било шта угрози тај посао.

- Када је реч о српским туристима, Грчка је најпосећенија дестинација - истиче Сеничић. - Последњих пет година тамо постоје неки штрајкови, па се догоди понека непријатност, јер мора да се чека, али све се успешно превазилази. Томе не треба придавати неку велику важност. Једноставно, политичка ситуација у читавом свету је таква кава јесте и нема препорука за сигуран одмор у свету.

У агенцији "Травеленд" кажу да туристи у Грчкој нису никада осетили те штрајкове. А до грчке обале постоји и алтернативни пут преко Бугарске. На ауто-путу нема проблема и никакве блокаде не могу да трају данима.

ТУРСКУ ИЗБЕГАВАЈУ ЗБОГ РИЗИКА

ПРЕМА речима Александара Сеничића, за Турску постоји очекиван ризик, али то је било и претходне две године.

- Никаквих проблема није било у летњој сезони, али је интересовање за Турску много мање, чак и до 60 одсто - објашњава Сеничић.