Зашто је Бељаница опчинила и деспота Стефана Лазаревића

Б. Субашић

12. 03. 2016. у 11:22

Девичанска планина изнад Ресаве на чак 2.500 квадратних километара простора. Без бојазни може да се пије вода из бистрих потока. Још постоје недирнуте прашуме па љубитељи природе радо посећују ову планину

Зашто је Бељаница опчинила и деспота Стефана Лазаревића

БЕЉАНИЦА је планина на којој још увек постоје недирнуте прашуме се горостасним дрвећем, где без бојазни може да се пије вода из кристално бистрих потока. Њен врх на 1.339 метара благо се издиже се изнад висоравни, која се према западу нагло завршава вертикалним монументалним белим гребеном над клисуром речице Чемернице.

Ка крашким ливадама прошараним стенама још увек слободно лута крдо стамених вранаца дугих грива, дочекујући планинаре којим је Бељаница једна од омиљених планина. Успон на њу је пролазак кроз капију чудесног света девичанске дивљине који захвата невероватних 2.500 квадратних километара ненасељеног пространства.

Љубитељи природе и планинари зато се сваког викенда у великом броју пењу на врх Бељанице, до кога води више стаза. Најтеже и најизазовније су оне које иду уз беле стене гребена, а управо такву је за успон прошле недеље изабрала експедиција Планинарске секције "Беоелектрана".

- На Бељаницу можете да долазите сваког викенда, а да увек откријете нешто ново. Ова стаза уз стене је краћа и тежа, али живописнија од оне која води кроз шуму - објаснио је водич Миливој Томић.

Иако је пењање уз голи крш под великим нагибом веома напорно, нико од учесника акције није ни помислио да одустане, јер и сам поглед на драматични пејзаж кречњачких зидина, торњева и река од ситног камена које је обликовала ерозија, изазива бујицу адреналина и радозналости. На одмориштима током успона уз зид сиве камене пустоши планинари имају прилику да као с друге планете посматрају зелене клисуре, долине и брегове у дубини.

По доласку на висораван указао се величанствени поглед, који је уз предах на мирисном бакарном тепиху од сувог лишћа био заслужена награда за утемељиваче нове стазе уз гребен Бељанице. Уживање које пружа лутање Бељаницом објашњава зашто је деспот Стефан Лазаревић, љубитељ лова, природе и поезије, одлучио да своју задужбину Манасију подигне баш под њеним обронцима.


ВЕЛИКИ БУК

Дивља лепотица Бељаница привлачи велики број љубитеља лова, природе и активног одмора, јер се налази на само 120 километара од Београда. Посетиоци мање склони авантури обично на одлазе далеко од подножја где се налази чудесни амфитетар који је формирао громогласни Велики бук, највиши водопад у Србији. Крај њега су подигнути веома лепо уређени ресторани и бунгалови.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

Srki

12.03.2016. 12:26

I sad ako ne zna neko ili je stranac a čita ovo, vidi samo da je 120 km od Beograda. Bravo za objašnjenje kako stići do tamo. Ubaciću ja u Google ali napišite lepo... Prilaz iz pravca tog i tog... Put je takav.... Možete ručati tu i tu... Ako je već reklama za Srbiju i taj kraj.

Svetlana

12.03.2016. 13:09

@Srki - Srki ideš autoputem, i izlaziš Markovac 103 km. od Beograda. Od naplatne rampe odma ideš levo za Svilajnac, Despotovac pa dalje za selo Strmosten i doćićeš do Beljanice. Kad se izlazi s autoputa tu je restoran "Stari hrast" poznat od davnina po lepinjama s kajmakom. Kad udješ u Svilajnac predješ prugu i odma desno za Despotovac (ne moraš kroz grad, mada je mnogo sim.). U Despotovcu možeš da svratiš u jednu od najlepših svetinja Manastira Manasije. Prema Strmostenu je i Resavska pećina.

garac

13.03.2016. 17:46

@Srki - Srki,ides... do .. pa onda izades, i dodes na,...... cas geografije o tvojoj Srbiji i naucis (geografiju Srbije) i znases gde se sta nalazi. .Srki,

scipion

13.03.2016. 22:17

@Srki - Kupi jednu dobru geografsku kartu,a još bolje topografsku,pa sam otkrij neke staze.Biće ti puno zanimljivije.Posle se sprijatelji sa nekim ljudima iz toga kraja pa ćeš uz njihovu pomoć još bolje upoznati taj predeo.

Super

13.03.2016. 11:25

Stvarno vredi napraviti jednu turu Ravanica-Resavska pecina-Rudnik Resava-Veliki buk-Despotovac :)

miloš

13.03.2016. 14:03

Istočna Srbija...jedini još uvek najočuvaniji prirodni deo Srbije....priroda je bila neizmerno darežljiva prema ovom delu Srbije, kako u lepoti tako u bogatstvu šuma i ruda!

scipion

13.03.2016. 22:14

@miloš - Kao svršeni agronom,odbio sam da radim u PKB-u i otišao za Negotin,a posle za Donji Milanovac.Putevi i sela koja sam obišao su neponovljivi.Istočna Srbija je velika tajna puna lepote i života.Teritorija opštine Boljevac je najlepši deo Srbije.