Скијање на брдовитом Балкану

М. Јунгић

01. 02. 2016. у 15:25

Водич за најбоље зимске центре у региону: Планински центри у Србији и околним земљама нуде одличне стазе и хотеле, а до њих се брзо и лако стиже. Већина поседује и системе за вештачко оснежавање

Скијање на брдовитом Балкану

Shutterstock

КОПАОНИК

Снежни рај за љубитеље зимских спортова

Копаоник је најлепши када гране сунце и обасја бљештаво беле стазе. Са око 200 сунчаних и 160 дана под снежним покривачем годишње, идеално је место за љубитеље зимских спортова. Више од 55 км алпских и 18 км нордијских стаза привлаче и почетнике и искусне скијаше и „сноубордере“. Због најсавременије опреме и модерне механизације, 24 ски лифта и електронске жичаре, одличних стаза и богате понуде хотелског и приватног смештаја, Копаоник се нашао и на листи 10 најбољих ски-центара у источној Европи.

Системом за вештачко оснежавање покривено је 97 одсто ски центра, дужина скијашке сезоне више не зависи од снежних падавина, па посетиоци могу да уживају на снегу и до пет месеци годишње. FIS стандарде задовољавају три стазе, за слалом, велеслалом и спуст, па се на Копаонику одржавају такмичења која се бодују за Балкански и Европски куп. Домаћа и међународна такмичења одржавају се у Snow-board парку, док се у Ски вртићу са покретном траком и каруселом лакше уче први скијашки кораци. За време дечијих снежних викенда родитељи могу да доведу малишане и скијају с великим попустима. Стање на скијалишту можете да проверите преко „веб” камера, а ски пас да купите и у Београду, преко интернета с попустом од 10 одсто као и преко административне забране. Сезонски ски пас вам омогућава и три дана бесплатног скијања на Јахорини. На жичарама Панчићев врх и Караман гребен уведен је „singl line“ који „соло“ скијашима омогућава лакши и бржи пролаз на жичару. На популарном „Копу“ можете да уживате и у клизању, санкању, параглајдингу, а ако сте љубитељ ноћног скијања, и на стази Мало Језеро.

Копаоник

Уведена је и аутобуска кружна линија од викенд насеља до центра Копаоника, а жичаре Бела река 1 и Бела река 2 превозе туристе из Брзећа до центра Копаоника. Жичара четворосед „Панчићев врх“ (2017 м н/в), осим скијаша и бордера, превози и све оне који желе да уживају у панорамском разгледању центра.

А када се уморни и препланули од јаког планинског сунца спустите у центар, обавезно свратите у неки од бројних кафића, дискотека, клубова или ресторана у којима забава тек почиње и наставља се до раних јутарњих часова.

* * * * * * * * * * * * *

ЈАХОРИНА

Бела лепотица

Природа је била издашна када је подарила Јахорини обиље снега и погодну климу, због чега ова планинска лепотица на југоистоку Републике Српске привлачи бројне туристе из иностранства. Са више од 150 дана под снегом годишње, али и због повољних цена, Јахорина је један од најпопуларнијих зимских спортско-рекреативних центара на Балкану.

На надморској висини од 1.300 до 1.900 метара, скијашима су на располагању осам ски жичара и ски лифтова као и 20 км уређених и добро повезаних алпских стаза, различитих тежина, за почетнике, рекреативце и врхунске скијаше. Од 20 стаза, две су црне, 14 црвених и четири плаве, а ту су и стазе за ски трчање, као и ски школа. Осим зимских спортова, можете да уживате и у вожњи моторним санкама, а они најхрабрији и у авантури параглајдинга. На делу стазе, дужине 3.290 м, у функцији је систем за вештачко оснежавање, а ски лифт на стази Пољице на располагању је љубитељима ноћног скијања.

Поред скијања, можете да се опробате и у екстремним спортовима, „сноубордингу“, вожњи моторним санкама или да се једноставно одморите. Стање на скијалишту можете да проверите преко интернет камера. Посебан доживљај пружа ноћно скијање и вожња борда, али и одлична храна, бројне грил кућице уз саму стазу нуде аутохтоне гастрономске специјалитете овога краја.

Јахорина

Олимпијски центар Јахорина познат је као локација чувених зимских ОИ 1984. године, а последњих година се реновира и модернизује. Изградњом савремене гондоле од Пала до врха, Јахорина ће добити 15 км нових стаза. До врха ће се стизати за 15 минута, што ће растеретити планину од великог броја аутомобила и аутобуса. Гондола ће се састојати од 40 стубова, 18 међустаница на Равној планини, а 22 до самог врха. Капацитет кабине од осам путника ће омогућити превоз 2.000 људи на сат.

Приступачне цене ски паса и смештаја, изванредна гастрономска понуда, гостољубивост домаћина и добар ноћни провод само су неки од разлога због којих вреди посетити ову белу планинску лепотицу.

* * * * * * * * * * * * *

КРАЊСКА ГОРА

Бисер на сунчаној страни Алпа

Најпопуларнија зимска туристичка дестинација у Словенији, Крањска Гора, близу границе са Аустријом и Италијом, у близини је Националног парка Триглав на југу. Од падина Витранца до Планице, на надморској висини од 800 до 1.215 м, сместио се ски центар који својом понудом конкурише аустријским и италијанским дестинацијама. Импозантни шумовити врхови Јулијских Алпа који се протежу од Мојстрана до Ратече и скијашки терени привлаче и алпинисте и скијаше.

Од 20 км врхунски уређених стаза, три су плаве, пет црвених и четири црне, а ту је и око 40 км пространих стаза за скијашко трчање и адреналинско нордијско ходање. Поред ноћног скијања, организовано је и скијање за авантуристе, изван стазе, са гребена Јулијских Алпа. У подножју скијалишта, на Снежној плажи смештени су кафићи, ресторани и терасе као и десетак хотела. Стање на скијалишту можете да проверите преко „веб” камера.

Крањска гора

Ски лифтови су веома приступачни јер су близу међународних путева, а због њихове висине (најнижа тачка је 813 м) временски услови су повољни, а снежни покривач богат. Стазе су погодне за све нивое скијашких вештина. Почетници и рекреативни скијаши могу да уживају на падинама и стазама Гозд Мартуљек, док су стазе на Поткорену много захтевније. Неки од најбољих скијаша света овде се сваке године такмиче за Витранц трофеј у оквиру Светског купа за мушкарце у велеслалому и слалому, а Крањска Гора је и домаћин такмичења Светског купа у скијашким скоковима на Планици.

* * * * * * * * * * * * *

БОРОВЕЦ И БАНСКО

Уживајте све до маја

Због приступачних цена, љубазних домаћина и добро опремљених хотела, Бугарска је прави рај за љубитеље зимских спортова, али и оне који су жељни уживања на снегу. Њени ски центри с правом се сматрају ексклузивним ски центрима у источној Европи. Најпознатија скијалишта, Банско и Боровец, у југозападном делу земље, простиру се на две планине, Пирину и Рили.

Најмлађи бугарски ски центар, Банско, 160 км јужно од Софије, истовремено је и национални парк са преко 60 врхова изнад 2.700 м н/в. Спој живописних предела националног парка „Пирин“ и луксузних, нових хотела, савремен систем стаза и ски лифтова, претворили су мали град Банско у најпрестижнији скијашки центар у Источној Европи. Стање на скијалишту можете да проверите преко интернет камера. Због оштре климе, сезона на овој планини траје и по шест месеци.

Боровец

Боровец, најстарији и најпопуларнији ски центар у Бугарској, где сезона скијања траје од новембра до маја, будући да се налази на северозападним падинама планине Риле и има систем за оснежавање. Око 40 км уређених стаза одговара свим категоријама скијаша а има и расвету за ноћно скијање. Од подножја (1.300 м н/в) до стаза на врху (2.750 м н/в) долази се гондолом (кабинама за шест скијаша) и ски лифтовима. Осим зимских спортова, уживаћете и уз уз домаћу и интернационалну музику у баровима, кафеима и клубовима који су отворени током читавог дана и ноћи. У традиционалним тавернама, механама, можете да пробате специјалитете бугарске кухиње и чувено црвено вино.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације