Почиње нова ера Златибора, праве панорамску гондолу најдужу у Европи!

Н. Јанковић

20. 12. 2015. у 11:01

Почиње нова ера Златибора, праве панорамску гондолу најдужу у Европи!

Златибор, јединствено место за одмор и забаву Фото Д. Карадаревић

Чајетина оснивањем ЈП "Голд гондола" најавила јединствен подухват. Имаће 55 кабина, а свака ће моћи да превезе 10 путника

СКУПШТИНА општине Чајетина усвојила је предлог о оснивању Јавног предузећа "Голд гондола Златибор", а основна делатност биће газдовање панорамском гондолом чија је изградња у току, као и успињачама, ски-лифтовима и жичарама на најпосећенијој српској планини! Уз наплату вожњи, приходе ће остваривати и од брендирања ових туристичких садржаја, а све поверене послове, после прерасподеле из постојећих локалних предузећа и установа, обављаће већ запослени радници.

Панорамску гондолу, најдужу на Старом континенту, општина гради сопственим новцем, укупна вредност инвестиције је 13 милиона евра, а француска компанија "Помагалски" већ је испоручила део наручене опреме.

- На деоници дугој девет километара, она ће повезати цeнтaр Злaтибoрa сa Ски-цeнтрoм Toрник. Гондола ће имати 55 кабина, свака ће моћи да превезе 10 путника, а код Рибничког језера налазиће се међустаница - објашњава Бојана Божанић, помоћник председника општине. - Полазна станица биће смештена на 964 метра надоморске висине, крајња на 1.496 метара, па ће посетиоци уживати у незаборавном погледу на целу регију.

Jедна вожња до врха Торника трајаће 25 минута, а гондола ће моћи да превезе 600 путника за један час.

Са ужичким Јединством и подизвођачима радова уговорено је да у сeптeмбру 2016. гoдинe гондола превезе прве путнике дo нajвишeг врхa Златибора.

- Реч је о туристичком пројекту века за Златибор, али и за Србију. Овом инвестицијом окрећемо нови лист у развоју туризма, намера нам је да удесетостручимо посету Златибору и да се сврставамо међу најзначајнија туристичка одредишта у ширем региону - додала је Бојана Божанић.

Простор дуж трасе гондоле планиран је за развој Златибора, биће то место за туризам високе категорије, на преко 200 хектара земљишта, за које већ постоји велико интересовање инвеститора.

Иначе, према досадашњим резервацијама, зимска сезона требало би да буде веома успешна, с обзиром на то да је у овом моменту преко 90 одсто новогодишњих аранжмана продато. Према речима директора Туристичке организације Златибора Арсена Ђурића, велико интересовање је и за јануар када ће бити много гостију из Републике Српске, Црне Горе и Војводине, пошто је тада ђачки распуст.

- Првих 15 дана фебруара распуст је у Србији и већ има много резервација, тако да очекујемо да ће померање ђачког одмора у Србији допринети значајном продужетку зимске туристичке сезоне и да ће ударна сезона трајати више од 50 дана - истакао је Ђурић.

Будући изглед панорамске гондоле

На Златибору је годинама највише домаћих гостију, међутим, указује Ђурић, све више посетилаца долази из иностранства, посебно из бивших југословенских република, али и из Румуније, Бугарске, Русије, Немачке, Холандије.

- Надам се да ће тако бити и убудуће с обзиром на то да смо имали изузетно активна промотивна дешавања у претходном периоду, после летње сезоне смо кренули са активном промоцијом на тржиштима у окружењу, посебно у Црној Гори, Румунији, БиХ и Македонији, и очекујем да са тих тржишта у овом делу сезоне буде значајан број гостију - рекао је Ђурић.

ЦЕНЕ СМЕШТАЈА

НА Златибору цене нису мењане последњих неколико година, тако да постоји велики распон у зависности од врсте смештаја и нивоа смештајних капацитета. У приватном аранжману дневни најам апартмана је од 20 до 50 евра, у зависности од величине апартмана, а у хотелима и одмаралиштима на бази полупансиона у двокреветној соби од 2.300 до 7.000 динара, у зависности од хотела.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (8)

borrrrring dosadno

20.12.2015. 12:56

Nece stranac zimi na takva mesta gde su ruzna naselja, sa ruznim kucama i krovovima.Oni traze planinski stil, kameni,drveni, fasade vesele, kao u svim normalnim turistickim zimskim centrima.Takva naselja i kuce i krovovi smaracki, ima svuda po Srbiji.

Iv

20.12.2015. 15:19

@borrrrring dosadno - ...Nažalost, već četvrt veka, nema onog pravog planinskog naselja Kraljeve (Partizanske) Vode, koje je neki pamjatni tehnolog – tehničar iz opštine Čajetina preimenovao u Zlatibor.Danas je to kao Kaluđerica (beogradsko divlje naselje) sa ski stazom i Novogodišnjim vašarom.

Relja

20.12.2015. 15:01

koliko više ovih vesti vezanih za gondole Zlatibora svake sezoneeee, a tamo sve divlje i divlje ...

ivan Grozni

20.12.2015. 18:26

sve to stoji sto su kriticari izneli, ali Zlatibor je i dalje prelep, ko ga voli , on ce ga i dalje voleti, ja sam iz sapca i dolazim vise puta u godini na zlatibor, centar je komercijalan i prebukiran, ali je okolina prelepa, to je nasa najlepsa planina

Zavisi ko šta voli

21.12.2015. 08:51

@ivan Grozni - ja to vidim kao rupu iz koje se dimi roštilj okruženu divljom gradnjom...

критика

20.12.2015. 21:55

С тим парама је место могло да се среди тако да буде врхунског изгледа и уређености и добије сигурно већи број туриста преко целе године. С овим нисам сигуран - не долазиш на планину да се возиш, већ да се шеташ. На Златибору је већина шетачких стаза - апсурдно - кроз насеље !!! И, шта после вожње - ружним центром, око језерцета без тротоара около, парком пуним аутомобила (према х. Палисад), без тротоара, с ружним и старим контејнерима за ђубре, недовољно путоказа ...

dragaN

22.12.2015. 12:03

13 miliona evra?!Prosecna cena akva parka je oko 3 miliona evra. Znaci za te pare su mogli da naprave zatvoreni i otvoreni akva park i jos mnogo mnogo toga. Pa vi sad vidite sta bi na Zlatibor privuklo vise turista, akva park i drugui zabavni parkovi ili gondola iz koje cete leti da gledate Zlatibor. Jel tamo idete da sedite u gondoli ili da se prosetate? Ne kazem da gondola nece raditi, vozice se ljudi, ali da ce neko zbog gondole, a narocito stranci, resiti da dodju na Zlatibor..smejurija

Zvezdara

22.12.2015. 12:46

Javno preduzece za vozenje gondole!? Stvarno neverovatno! Gde ce te se sve setiti da uterate partijske vojnike...