Церјанка чека госте

Н. МАРКОВИЋ

29. 10. 2014. у 09:50

Удаљена од града петнаестак километара, у склопу познатог излетишта Каменички вис, налази се једна од ретких хидролошки активних пећина у Србији

НИШ - Удаљена од града петнаестак километара, у склопу познатог излетишта Каменички вис, у народу позната као Церјанка, налази се једна од ретких хидролошки активних пећина у Србији. По речима Небојше Петровића Трше - једног од малобројних Нишлија задужених за старање о овом добру - кроз Церјанску пећину протиче вода која извире у Врелу.

Иначе, пећина крај Ниша спада међу три најдуже и најлепше на свету, Завод за заштиту споменика прогласио ју је природним добром, али је - што се тиче туриста, па чак и спелеолога - потпуно нетакнута. А прва истраживања рађена су седамдесетих година прошлог века, по налогу тадашњег политичког врха, улаз је проширен минирањем, али су радови кратко трајали, па су спелеолози и алпинисти тек пар деценија касније почели да откривају метар по метар Церјанке и стигли до шест километара дужине. Тада је и установљено да температура ваздуха и воде у пећини константно износи 12 степени, а ваздух је прва два и по километара истог квалитета као и на улазу, што је чини безбедном за туристичке обиласке...

Намерници, спуштајући се уређеним степеницама, пролазе тик уз водопад који се улива у Церјанску пропаст - како се још назива ова спелеолошка лепотица - али је улаз затворен металним решеткама, са све катанцем. Због много воде и стрмине, само они потпуно опремљени остају суви, али се пред свима отвара несвакидашњи подземни свет, саткан од ходника и дворана чија висина премашује 50 метара, а са плафона виси на хиљаде различитих облика пећинског накита - укључујући и јединствене хеликтите, који пркосе Земљиној тежи.

- Реално је да Церјанска пећина постане истински изазов не само за спелеологе, јер је, чим се стекну услови, треба уврстити у понуду нишког адреналинског туризма. Уосталом, није без разлога у рангу оних по Француској и Швајцарској - каже Милан Стојаковић, посвећен управо адреналинским спортовима.

ПОЧЕТАК ПРОМОЦИЈЕ

ДО пре неколико година, потенцијалним посетиоцима ове природне атракције проблем је представљао и неуређени прилазни пут, којим је кретање било могуће само теренским возилима. Сада је та деоница асфалтирана и, по речима Срђана Савића, председника општине Пантелеј, то је тек почетак промоције. Јер, из нишке Дирекције за изградњу најављују да ће - уз помоћ посебних пројектора и мерача - ускоро израдити читаву топографску слику пећине, не би ли открили још који ходник. Верује се, наиме, да је Церјанска пећина дугачка око осам километара, али то још није научно потврђено.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације