Чачак: У суботу шеста Фијакеријада

Танјуг

10. 09. 2014. у 23:40

У суботу ће на хиподрому у Прељини бити одржана шеста по реду "Фијакеријада", на којој ће учествовати 35 запрега

ЧАЧАК - У суботу ће на хиподрому у Прељини бити одржана шеста по реду "Фијакеријада", на којој ће учествовати 35 запрега.

Манифестацију организују КК "Миленко Никшић, и Организациони одбор уз помоћ чачанских привредника.

Према речима Наташе Цвијовић, чланице УО овог клуба, поред такмичарског дела за све посетиоце биће приређен сегмент културног садржаја у коме ће бити одсликан Чачак из прошлих времена.

"Један од циљева је да Фијакеријада прерасте у културно-спортску манифестацију, јер јер неговање коња и љубав према њима у нашем народу традиција коју желимо да унапредимо и оживимо", навела је она.

Цвијовић оцењује да је манифестација својеврсна смотра дивних коња, липицанера, пастува упрегнутух у најлепше фијакере.

Учесници ће се представити у свечаном дефилеу у 11:30 сати, предвиђеном пред почетак такмичења заказаном за 13 часова.

Председник Организационог одбора Фијакеријаде Бранко Калуђеровић каже да ће се такмичење одржати у четири категорије.

"Одржаће се двопрег вожњу на капије, меморијал у знак сећања на Срећка Николића, четворопрег на капије и ревија двопрега", прецизирао је он и додао да је организација ове манифестације само једна од активности КК "Миленко Никшић".

Калуђеровић каже да чачнски коњички клуб заузима веома важно место у Србији на мапи заљубљеника у овај спорт.

"Желимо да хиподром у Прељини буде место где ће родитељи долазити са својом децом, а један од циљева је да садржаји које организујемо буду део туристичке понуде нашег града", истакао је Калуђеровић.

Председник КК "Миленко Никшић", Милијан Минић је подсетио да је овај клуб најстарија спортска организација у западној Србији основана давне 1861. године.

"То је дуга традиција, а из наших штала је изашло много познатих грла и јахача. Када коњички спорт практично изумире наш циљ је да га оживимо, предузимамо све активности, али финансијске могућности су мале", рекао је Минић и додао да је у плану набавка још два грла.

Организација манифестације ће коштати око 500.000 динара, а из градског буџета за ову намену није опредељен ни један динар, казао је председник КК.

Иначе, овај клуб тренутно има 10 грла, поседује три штале и у њему је упослено пет лица.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације