Калцитна лепотица, Рајкова пећина, са 2.304 метара истражених ходника једна од најдужих у Србији, а захваљујући санацији и уређењу за које је утрошено 520.000 евра, засијала је новим сјајем. Посетиоцима су захваљујући пројекту „Чудесна природа - изградња капацитета у туризму“, подржаног од Аустријске развојне агенције (АДА) и реализованог у оквиру програма Социоекономски развој регије Дунав - Србија, на располагању су двоструко дуже пешачке стазе, а савремено ЛЕД осветљење дало је овом простору надземаљску лепоту.

- За разлику од досадашња 633 метра у Рајковој пећини је сада 1.400 метара кружне стазе. Све стазе имаће рукохвате, односно ограде, а ради комплетног уживања у чарима природе планирана је и набавка туристичког возића, за превоз посетилаца. Ново осветљење ће максимално истаћи богатство и лепоту пећинског накита. Поред тога биће обезбеђен и бежични аудио систем за туристичке туре и локални телефонски систем за остваривање поуздане комуникације водич - дежурно особље на улазу у пећину - каже Радомир Зековић, в.д. директора општинске Туристичке организације.

Рајкову пећину, на само два километра од Мајданпека, чини читав систем дворана, канала и ходника са прелепим сталактитима, сталагмитима и стубовима од снежно белог кристалног калцита.

Чувену пећину Рајка хајдука који је у 19. веку дању пљачкао турске караване и наводно благо сакрио у пећини званично је отворио народни посланик Зоран Бабић, који је заједно са председником Привременог органа општине Мајданпек, Дејаном Вагнером, обишао овај спелеолошки драгуљ.

- Фасциниран сам Рајковом пећином. Сигуран сам да ће оваквим пројектима Мајданпек стати на туристичку карту Србије. Драго ми је што се прикључујете градовима који имају туристичку понуду, не само Рајкове пећине, већ и Великог затона, Малог Пека и ове прелепе природе. Обећао сам себи да ћу овде доћи са породицом на неколико дана - изјавио је новинарима посланик Зоран Бабић.