Рајкова пећина чека госте

С. М. ЈОВАНОВИЋ

27. 08. 2014. у 07:12

За санацију и уређене калцитне лепотице крај Мајданпека утрошено око 520.000 евра. На располагању 1.400 метара стаза, а осветљење простору дало додатну лепоту

Калцитна лепотица, Рајкова пећина, са 2.304 метара истражених ходника једна од најдужих у Србији, а захваљујући санацији и уређењу за које је утрошено 520.000 евра, засијала је новим сјајем. Посетиоцима су захваљујући пројекту „Чудесна природа - изградња капацитета у туризму“, подржаног од Аустријске развојне агенције (АДА) и реализованог у оквиру програма Социоекономски развој регије Дунав - Србија, на располагању су двоструко дуже пешачке стазе, а савремено ЛЕД осветљење дало је овом простору надземаљску лепоту.

- За разлику од досадашња 633 метра у Рајковој пећини је сада 1.400 метара кружне стазе. Све стазе имаће рукохвате, односно ограде, а ради комплетног уживања у чарима природе планирана је и набавка туристичког возића, за превоз посетилаца. Ново осветљење ће максимално истаћи богатство и лепоту пећинског накита. Поред тога биће обезбеђен и бежични аудио систем за туристичке туре и локални телефонски систем за остваривање поуздане комуникације водич - дежурно особље на улазу у пећину - каже Радомир Зековић, в.д. директора општинске Туристичке организације.

Рајкову пећину, на само два километра од Мајданпека, чини читав систем дворана, канала и ходника са прелепим сталактитима, сталагмитима и стубовима од снежно белог кристалног калцита.

Чувену пећину Рајка хајдука који је у 19. веку дању пљачкао турске караване и наводно благо сакрио у пећини званично је отворио народни посланик Зоран Бабић, који је заједно са председником Привременог органа општине Мајданпек, Дејаном Вагнером, обишао овај спелеолошки драгуљ.

- Фасциниран сам Рајковом пећином. Сигуран сам да ће оваквим пројектима Мајданпек стати на туристичку карту Србије. Драго ми је што се прикључујете градовима који имају туристичку понуду, не само Рајкове пећине, већ и Великог затона, Малог Пека и ове прелепе природе. Обећао сам себи да ћу овде доћи са породицом на неколико дана - изјавио је новинарима посланик Зоран Бабић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

dragaN

27.08.2014. 16:24

Obisao sam 5-6 pecina u Srbiji. U Rajkovoj sam bio prosle godine. Ostavila je na mene ubedljivo najjaci utisak. Ima lepsih po pitanju pecinskog nakita, ali ono sto Rajkovu pecinu cini posebnom je potok. Zubor potoko sve vreme stvara takavu atmosferu da smo se osecali kao u nekom avanturistickom filmu. Svima preporucujem. Nije je lako naci.

bobikac

31.08.2014. 11:35

@dragaN - Stvarno je najlepsa,potvrdio nam je speolog iz Bgd,a bar u bivsoj Jygi.Bilo bi lepo da se spomenu i ljudi ponaosob koji su sve radove u njoj,rucno,ali,RUCNO,odradili za kratko vreme.Mislim da i oni zasluzuju bronzanu tablu na ulazu u istu...:)