Врбас: Парада липицанера

З. Рајић

25. 08. 2014. у 21:46

На традиционалној „Фијакеријади“ у Куцури, дефиле расних коња. Учествовало двадесетак коњичких клубова и ергела са више од педесет парадних запрега

ВРБАС - У Куцури, селу у општини Врбас, минулог викенда је одржана традиционална „Фијакеријада“, једна од најмасовнијих манифестација коњичког спорта у Војводини.

У такмичарском и ревијалном програму учествовало је двадесетак коњичких клубова и ергела са више од педесет парадних запрега расних коња, махом липицанера.

На сеоском стадиону, пред више од хиљаду посетилаца са разних страна, одржано је надметање у спретности вожње двопрега за Куп Куцуре, као и друго коло првенства Војводине у вожњи двопрега и четворопрега.

Новина је био меморијални куп, у сећање на Јову Ђурана, чувеног сомборског сарача, који је правио опрему за парадне запреге.

Кочијаши су се надметали у брзини и прецизности вожње на стази од 450 метара, са двадесетак постављених препрека. Посебне поене доносили су општи изглед и аутентичност запреге, оригиналност одеће возача и сувозача и опрема гиздавих коња.

- Вожња парадним запрегама данас је део лепе војвођанске традиције, посебне љубави према расним коњима, која се на овим просторима негује одвајкада. Вратили смо време кад су војвођански кицоши на дан сеоске славе излазили на шор са најбољим коњима и угланцаним фијакерима - рекао је Вјекослав Пападопуло, председник Удружења липицанерске расе коња Србије.

Иницијатор и домаћин „Фијакеријаде“ био је Војислав Гаковић, предузетник и председник КК „Везир“.


ПОБЕДНИЦИ

ОВОГОДИШЊИ освајач Купа Куцуре је Александар Вукоје из КК „Квотер“ из Зрењанина, уједно и победник Меморијалног купа „Јова Ђуран“.

Златне медаље у другом колу првенства Војводине освојили су Недељко Срдић из ергеле „Карађорђево“, у вожњи двопрега, и Срђан Алекса из ергеле „Стари Тамиш„, у вожњи четворопрега.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације