Водопад Бигар - бисер природе

Љ. ТРИФУНОВИЋ

субота, 10. 05. 2014. у 20:10

Водопад Бигар - бисер природе
Недалеко од Пирота, Стара планина крије многе нетакнуте лепоте од којих посетиоцима застаје дах. Водопад је висок 35 метара, а изнад су каскаде и језера

Када кренете магистралним путем Књажевац - Пирот, подно Старе планине, на само пет километара од Калне, ушушканог месташцета неоправдано познатог само по напуштеном руднику уранијума, одмах покрај пута затећи ћете призор од кога ће вам, најблаже речено - застати дах! Јер, на том месту налази се једно од чуда природе овог краја - водопад Бигар.

Водопад је висок 35 метара и једно је од чуда природе на Старој планини. Прави рај за туристе. И, ретко ко остаје равнодушан пред призором моћне воде, која се уз хук стропоштава са планинске литице. Мало ко зна да се овде крије још један бисер, а то су каскаде - кречњачка језерца изнад водопада. Некада густим растињем сакривена од очију јавности, ова рајска башта отворена је за љубитеље природе ангажовањем Туристичке организације општине Књажевац.

- Водопад је већ познат љубитељима природе, туристима, фотографима, што се не може рећи и за каскадна кречњачка језерца, која се налазе неколико стотина метара изнад њега - каже Бобан Марковић, директор Туристичке организације општине Књажевац. - Ми смо, најпре, изашли на терен, а затим смо, заједно са мештанима, средили терен око самог водопада, водећи притом рачуна да што мање посечемо растиње и жбуње, како бисмо задржали нетакнуту природу. Са друге стране, морали смо да терен учинимо приступачним, како би посетиоци могли да дођу и виде ову лепоту.

Старопланинци кажу да је лепота излетишта названог Бигар поток јединствена у Србији. А. можда би и држава могла да се заинтересује за његово уређење, додаје Марковић.

ОСТАЈЕ НАДА ОСТАЈЕ нам само да се надамо да ћемо добити помоћ како би водопад и каскадна кречњачка језерца, прави туристички бисер, постали познати не само мештанима Старе планине и Књажевца, већ и позната туристичка дестинација - каже Бобан Марковић.

- Фасцинантно је то што овај водопад прави речица, дуга свега километар - објашљава наш саговорник. - А, ако пођете узводно, наићи ћете на још два водопада, један висок 17, а други 15 метара. Уз све то, остаћете задивљени призором који вам пружају на десетине каскада, тако да ћете, не претерујем, имати утисак да сте у самом предворју раја.

Уколико вас на излету изненади киша, скровиште можете да потражите у некој од напуштених воденица. Оне одавно већ не раде, али могу бити склониште од невремена.

- Недалеко од водопада, као да је утонуо у предивни амбијент, налази се и манастир Светог Онуфрија, саграђен у 15. веку - додаје Марковић. - А, када вам се очи напуне лепотом, храну за тело пронађите у оближњој Кални. Чашица домаће ракије и кашика из домаће кухиње, свакако ће бити најбољи завршетак дана проведеног у природи.

Ипак, Марковић је на становишту да општина Књажевац неће моћи сама да „заврши ову причу до краја“.Коментари (5)

goca

11.05.2014. 06:09

Ovo je prelepo ali dajte da se neko seti i Sijarnjske banje kod Leskovca, unikat u Evropi

turista

11.05.2014. 13:42

Bez dobrih modernih puteva nema turista! Sta nam vrede sve ove lepote i divna priroda kad su nam drumovi gori od turske kaldrme....Dotrajale saobracajnice, neobelezeni putni pravci, nedostatak parkiralista uz drumove i jos mnogo toga....kod nas se za dvadesetak godina nista nije promenilo na bolje, kako se radi videla je i ministarka saobracaja, ....valjda ce biti bolje?

peca

12.05.2014. 07:00

Izvinite, ali sam sada malo zbunjen! U Wikipediji pise da je to vodopad u Rumuniji i najlepsi evropski vodopad! Sad , sta je istina, da li postoji i kod nas sa istim imenom?

Немања

12.05.2014. 16:47

Доста смо ми Пироћанци били познати по Шојићима,Шпицевима,Ђошама и ко зна каквим Београдским измишљотинама.Редно је било да неко почне да јужне Српске крајеве прикаже у правом светлу.

mirela

13.05.2014. 14:16

najveće izvorište pitke vode u Evropi je Lički kraj,ponornice i pećine tog kraškog terena...to se ispitivalo unazad 50-70 godina,a sada se to obelodanjuje kad su počeli ratovi za vodu...ne prljajte turizmom vodu,nema je puno u svetu,samo 1%,pitke..mi ni oko čega nismo informisani,samo kada bude kasno