ПИРОТ - Стара планина крије неке од најатрактивнијих водопада на Балкану, многи верују и у Европи, а међу неколико десетина букова са обе стране горе, дугачке око 130 километара, лепотом посебно плене Рајско прскало у Бугарској, те Чунгуљ изнад овдашњег села Топли До, подно Миджора.

- По висини, Рајско прскало у суседној држави прави је раритет, а налази се у подножју врха Ботев, који се пропиње на 2.376 метара изнад мора и виши је од нашег Миджора - објашњава Срђан Тошић, из пиротског планинарског клуба „Видлич“. - Огроман слап воде, која настаје топљењем снега, на надморској висини од око 1.800 метара, стропопштава се у провалију од 128 метара, па се лепота тог места једноставно не може описати, већ се мора доживети. Иначе, на врху Ботев још има снега и кажу да ће се задржати до касног лета.

Друга старопланинска атракција од које застаје дах налази се на четрдесетак километара од Пирота, у дубодолини између Барских ливада и Дугог била. Тамо су, изнад села Топли До - где настаје Топлодолска река - један за другим, поређана три водопада: Пиљски и Тупавица, познати многима, нарочито мештанима, али је онај Чунгуљски - највећи. Скок, како га поједини Топлодолци зову, спушта се са висине од 63 метра, а необичан је и по томе што се сваке године повећава.

- Са Миджора, од марта до маја, те током октобарских и новембарских киша, кањоном протутњи огромна „снежница“ која руши све пред собом. Велика снага воде непрекидно продубљује корито Топлодолске реке и околни пешчар, али и место доскока, тако да је водопад сваке године све већи - објашњава Роберт Илић, из планинарског друштва „Видлич“, један од најбољих зналаца овог дела Србије.


ПУТЕВИ

ПОСЛЕДНјИХ година, по речима Срђана Тошића, туристички посленици у земљи наших источних суседа уложили су много у путеве који воде до толико помињаног водопада, па је посета све већа. Ипак, до самог Рајског прскала стиже се после петочасовног пешачења од Планинарског дома.