НОЛЕ, опанци, Джемс Бонд и магарци, тренутно су највећи адут српског туризма! Данашње госте је готово немогуће привући класичним туризмом који подразумева хотел, ресторан и музеј. Нигде у свету више се не путује због тога, па чак ни у познате туристичке центре. Шанса су занимљивости, оригиналност и креативност, али и "мрачни" туризам.

Србија тако практично нуди све, а многе туре, иако су контроверзне, налазе купца. Поред светски познатог "Пута Радована Караджића", джипијаде по ваљевским планинама "Пронађите Младића" и викенда са вампиром Савом Савановићем, велико интересовање (али ретку реализацију) изазивају туре "Успење и суноврат Слободана Милошевића" као и нема тура "Најпознатија смакнућа београдског подземља". Тренутно, српски туризам зарађује на Нолету, Кустурици, Тесли, Титу, Бреговићу и династији Карађорђевић.

- Уколико дестинација осмисли што више тура и има што занимљивију понуду, туристи ће бити задовољнији - каже др Георги Генов, директор Удружења хотелијера и ресторатера Србије. - Ми морамо да се ослободимо предрасуда и да у туризам укључимо све што доноси новац, а што није противзаконито. У Немачкој је хит тура "Трећи рајх", а у Француској путевима Марије Антоанете, која се завршава на гиљотини. Туре су интересантне и привлачне. Без занимљивости туризам нема шансе код нас, јер ми немамо море, а бање још не нуде услугу какве имају земље у околини.

ТРИАТЛОН Србија нуди триатлон: итинг (спремају српска јела), плејинг (играју чобанске игре) и денсинг (науче коло) - објашњава Богданов.
- Странцима се допада Србија зато што је другачија и када њихови шефови виде двесто менаджера како до аутобуса скачу уз "Играле се делије", схвате да се никада тако не би провели у Дубровнику, па сто пута да има море!

Међу занимљивим облицима туризма налази се и "дарк туризам" који и у Србији тек треба да нађе своје место, а зачетник је Ново гробље, на којем припремају туристичке туре. Генов каже да је као члан комисије за категоризацију приватног смештаја код Новог гробља регистровао објекат.

- Власнику сам отворено рекао да ја ту никада никада не бих спавао - каже Генов.

- Домаћин ми је одговорио да ту управо долазе туристи из дијаспоре који желе да спавају близу својих рођака! Дарк туризам је добар за туризам, а то сведоче многобројни хотели у којима се уместо у креветима спава у сандуцима или хотели који су некада били затвори.

Србија не може да очекује велики број "обичних туриста" који би у нашој земљи провели одмор, али може да се нада "повратницима" који би се због новитета вратили. Још већи новац зарађује се у грани где се припремају туре за групе пословних људи у којима они доживе нешто посебно.

- Не тендерима које организују велике компаније никада не побеђују класичне понуде - каже Тања Богданов из "Векол ДМЦ".

- Разгледање града са водичем не занима 200 руских бизнисмена. Да бисмо их привукли, обукли смо водича у ношњу, а он их је одвео у Ташмајдански парк на пикник и из пастирске пртењаче поделио погачу, сланину и чокањче. За немачке бизнисмене смо седам дана осмишљавали туру "Балкански шпијун"! Али, фора Душко Попов, односно Джемс Бонд, победила је Монте Карло и Рим!

И не само трилер, фирме су плаћале да њихови најбољи менаджери играју новозеландски хака плес на Земунском кеју, да купају магарице, бацају камен с рамена, пуше са Титом у "Плавом возу", граде дечја игралишта по Шумадији, траже ћевапчиће по Београду, да се облаче као пионири, слушају Лепог Мићу како уз хармонику пева "За Београд"!