НОВИ Сад ће ове године бити домаћин више од 240 манифестација, а неке су догађаји и на светском нивоу. Захваљујући најдужој “оф род” стази за скејт, која постоји у граду, односно у Буковцу, почетком септембра биће одржано Светско првенство у планинском скејтборду.

Члан Градског већа за привреду Горан Сечујски сматра да су многе манифестације остале незапажене, али да их због великог потенцијала треба подржати.

- Једна од њих је Фрушкогорски маратон, који постоји већ 30 година и који је на неки начин симбол града. А убудуће ћемо потенцирати и промоцију културног туризма - каже он. - Осим већ отворене Синагоге, план је да се и други важни историјски и културни објекти унесу на туристичку мапу и прикажу туристима.

Иначе, Нови Сад је за прва два месеца ове године посетило више од 10.000 туриста, а остварено је 20.000 ноћења домаћих и страних посетилаца, показали су подаци Републичког завода за статистику. У Туристичкој организацији Новог Сада су рекли да је само у другом месецу ове године било за осам одсто више домаћих туриста у односу на фебруар прошле године. Како објашњавају, у наш град стиже све више страних туриста, а у фебруару је забележено чак 53 одсто посета више у односу на исти период претходне године.

У Новом Саду овог фебруара остварено је шест одсто више ноћења домаћих гостију, него истог месеца лане, а чак 75 одсто више страних туриста ноћило је у другом месецу 2013. него у фебруару 2012. године.

СТИЖУ БРОДОМ

У ТуристиЧкој организацији кажу да је све већи прилив гостију из Португалије, Немачке, Велике Британије и Холандије. Незванични подаци показују да је у Нови Сад прошле године највећи број туриста дошао бродом, а чак више од 10.000 теретних бродова пристигло је на новосадске пристане.