ХОТЕЛИЈЕРСТВО је све популарнији посао, посебно међу српским привредницима. Домаћи бизнисмени су тек претходних година почели да улажу у туристичке објекте, а сада најављују отварање низа хотела који ће променити политику цена и услуге.

Упоредо са новим објектима који ће тек бити отворени, директори успешних хотела већ су неповратно променили пословну филозофију у хотелијерству Србије. Томислав Момировић, председник Удружење хотелијера и угоститеља, каже да се у Београду тек крајем ове, односно следеће године очекују прави хотелски „хитови“!

- Отвориће се неколико великих хотела, који ће завладати тржиштем - каже Момировић.- Да сам на месту власника малих хотела, био бих јако забринут. Мислим да Београд неће постати град јефтиног смештаја, већ озбиљан конгресни центар и за две године нећете моћи да препознате хотелску понуду! За људе који желе да раде у хотелијерству, отвориће се велики број радних места у наредних годину дана. Пред нама је ново поглавље у хотелској понуди.

Поред „Москве“, коју је купио и комплетно реновирао Миле Драгић, власник Месне индустрија „Матијевић“ преузео је „Војводину“ у Зрењанину и изградио модерни хотел „Центар“ у Новом Саду. Власник „Лавље кандже“ Здравко Рајачић ушао је у хотелијерство са хотелом „Зедер“ у Новом Београду. Модна кућа „Мона“ година важи за најбоље хотелијере који имају најлуксузнији објекат на Златибору и „Ивањицу“ на Јавору.

У наредних годину дана Београд ће добити комплетно реновирану „Краун плазу“ (бивши „Интерконтинетал“), „Мариот“ (бивше „Југодрво“), а привредници су почели да и да војвођанске дворце претварају у хотеле. Ипак, највећа атракција биће хипермодерни комплекс са хотелом, шопинг, пословним и спортским центром од 94.000 квадрата водећег светског архитекте Захе Хадид. На месту бившег „Бека“ грчка фирма „Ламда“ улаже 200 милиона евра и отвориће 1.000 радних места. Овај хотел потпуно ће променити лице града и Србију учинити препознатљивом међу страним туристима.      


НАЈЈАЧИ У НИШУ

СРБА Илић, некадашњи бласник „Јуниворлда“ и „Путника“, тренутно је власник највећег броја хотела у Србији!

Наиме, суд је Илићу вратио „Србија турист“, па су сада у његовом власништву два хотела у Нишкој Бањи „Озрен“ и „Партизан“, три у Нишу „Наис“, „Амбасадор“ и „Гранд“, али и један у Руми - „Бест вестерн парк“. Илић реновира „Гранд“.