Иван Милинковић: Био сам спутаван, сад не правим компромисе

Милан Ћунковић

недеља, 05. 07. 2020. у 10:11

Иван Милинковић: Био сам спутаван, сад не правим компромисе

Фото Иван Радосављевић

Иван Милинковић, за "Новости", о одласку из "Легенди", соло каријери, периоду изолације...
ПРЕПОЗНАТЉИВ вокал Ивана Милинковића три деценије је давао посебну боју песмама групе "Легенде", и зато је ретко ко остао равнодушан када су се, пре годину дана, десили његов разлаз са популарним саставом и почетак соло каријере. Суочио се Милинковић, од тада, и са похвалама и са скептицизмом. Сада, кад је извесно време прошло, може да сагледа ситуацију мало хладније главе.

- Можда је временски доста прошло од мог изласка из групе, али није то дуг период у односу на 30 година у њој - пореди певач за "Новости". - Публика се тешко одриче навика, мада већ сада могу са задовољством да констатујем да скоро сви који прате мој рад имају само речи подршке и хвале за све ново што сам солистички изнео. Мислим да тек долази право време за анализу мог потеза и да ћемо о томе причати у најлепшем светлу.

Иван образлаже да су основни поводи за одлазак из "Легенди" његови шири музички афинитети и певачке могућности:

- Свако, па и ја, жели да начини неку промену у животу, посебно на пословном плану. Музика је креативно подручје, где могу много, и на још других начина, да се изразим. Много сам испуњенији када не морам, зарад једног те истог стила, да чиним велике компромисе. С обзиром на животно доба и велико искуство, нисам хтео да себи и даље "терам контру". Ово је и одлична прилика да се публика, подршком или супротстављањем мом потезу, детерминише на начин да сада знам ко ме је пратио дуги низ година због стила и песама групе, а ко због свега што сам као солиста пружио. Много раније сам желео да начиним тај потез, али је увек нешто битније превагнуло да то не урадим.

Недавно је Милинковић представио песму "Ти и ја странци".

- Бојом, атмосфером и стилом говори о мојој тежњи да певачки боравим у другачијем музичком амбијенту - објашњава нам. - Тематски је опомена свима који су се у везама погубили да добро размисле шта им је најисправније чинити - не због околине и правила понашања, већ због себе и партнера. У времену у коме живимо, дошло је до великог отуђења човека од себе самог, што неумитно води ка незадовољству, фрустрацији, неиспуњеном личном животу... Ваљда је циљ свакога од нас да, поред свега што живот намеће, можемо да креирамо добар део своје свакодневице, на начин да живимо срећно и достојно човека.

У припреми је, каже, једна сасвим другачија, боемска нумера.

- Она обрађује неисцрпну тему неостварене љубави - казује Иван. - Он пати за њом која се удаје за другог, против своје воље. Интереси породица надвладавају чисте и исконске жеље, осећања младих који се воле. Зна се, свака таква веза је већ у старту осуђена на пропаст. Реткост је да нека опстане. Да ли ће се боеми пронаћи у овој нумери, не знам. Потрудио сам се да има мој печат.

До новембра би Милинковић требало да заврши први соло албум, са девет или 10 песама:

- То, међутим, зависи од ванредних околности које нас окружују. Музички еснаф директно је на удару свих досадашњих мера превенције и заштите.

ИЗОЛАЦИЈА НА КОСМАЈУ

О ПЕРИОДУ изолације, Милинковић за "Новости" каже:

- Далеко је лакше када сте у кући и можете да изађете у своје двориште, као ја на Космају. Изолација носи и неке позитивне моменте. Свако ко има идеје, може да ради на себи и да их разрађује и креативно оплемењује. Сигуран сам да је многима она донела и напредак, бар кад се ради о креативним занимањима. Надам се, ипак, да нећемо опет бити у онаквим мерама. Треба нам свима више одговорности и савести.

ФИЛМСКИ ДЕБИ МЕ ОБОГАТИО

УСКОРО ће публика Ивана да упозна и као глумца, у филму "Студенац" Борка Брајовића.

- Задовољство је било, пре свега, сазнање да је редитељ желео да ме ангажује макар и за малу улогу - пуног срца ће Милинковић за наш лист. - Годинама уназад, осећао сам код себе ту склоност ка глуми. Провео сам у позоришту, тачније у опери, девет година, и све ми је доста блиско. Наравно, мислим да свако треба да се држи онога у чему је најбољи, да не срља у нешто друго по сваку цену. Остајем веран музици, а филмски деби само обогаћује моје биће. На снимању су ми поједини глумци, у знак подршке, рекли да сам успео да их емотивно продрмам. То ми много значи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације