Влатко Стефановски на новосадском Тамбурица фесту: Гитарски виртуоз наступа уз тамбураше

С. БАЈИЋ

четвртак, 02. 07. 2020. у 07:39

Влатко Стефановски на новосадском Тамбурица фесту: Гитарски виртуоз наступа уз тамбураше

Фото АТА Images

Музичар ће се 23. августа представити са новим саставом "ВС трио"
ПРОСЛАВЉЕНИ гитариста Влатко Стефановски наступиће на "Тамбурица фесту 2020", који ће, уколико ситуација са вирусом корона то дозволи, бити одржан од 21. до 23. августа на Тргу слободе у Новом Саду. Планирано је да се македонски уметник, чувен по јединственом изразу у неговању традиционалних арија и ритмова у фјужн музици, џез року и рокенролу, представи са својим новим саставом "ВС трио" у ревијалном делу програма, завршне фестивалске ноћи, 23. августа.

- То је мој трећи трио, верзија "три кроз три", и свежа крв у ритам секцији у којој су млади, двадесетдвогодишњи басиста Иван Кукић и мој син Јан, за бубњевима - каже Стефановски за "Новости". - Управо завршавамо снимање новог албума који сам назвао Taftalidze shuffle, што би значило "Вуцарање по Тафталиџама", мом насељу у Скопљу. Има девет нумера и веома сам задовољан. Свакако ћемо нешто од тога представити публици на "Тамбурица фесту".

Стефановски не крије да је веома везан за Нови Сад, с обзиром на чињеницу да је у чувеном "Студију М" снимио свој први албум са групом "Леб и сол" 1977. године:

- Тај први албум, то је историја. Сваки мој наступ у Новом Саду је занимљив, доживљај. У "Студију М", у Српском народном позоришту, на "Егзиту", у "Спенсу" - нема где нисам свирао, па је тако и сваки повратак сентименталан. Мој први долазак у Нови Сад са групом "Леб и сол" био је сусрет са неким аустроугарским шармом, неком барокном жицом... Дочекани смо срдачно, примљени пуног, отвореног срца, посебно у Радио Новом Саду. Имали смо баш значајне наступе.

На традиционалној манифестацији са епитетом најбољег фестивала етно-музике у Европи, Стефановски ће у неколико нумера наступити заједно са чувеним војвођанским тамбурашима.

- Има много сјајних тамбураша у Новом Саду и Војводини, и лако ћемо се договорити које ћемо композиције заједнички представити публици. Имамо материјал који сви знају, и биће нам довољна једна проба. Верујем да ће бити супер. Фестивал се одржава крајем лета, свет је преплануо и има мало вишка енергије, па ћемо публици дати све што имамо и умемо. Све смо бољи и бољи.


ЧУДАН ПЕРИОД ЗА ЧОВЕЧАНСТВО

ОСВРЋЕ се велики гитариста, неминовно, и на пандемију вируса корона, која је умногоме утицала на музичку индустрију широм света, па и у нашим крајевима. Ситуација је неизвесна, поново се у Србији пооштравају мере везане за број окупљених посетилаца на концертима...

- Ово је чудан период човечанства, посебно за путовање и свирање. Надамо се сви да ће се, свакако, до краја августа све смирити - каже, за наш лист, Стефановски.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације