Спектакл у Новом Саду: Рок опера под звездама (ФОТО)

Novosti Online / Љ.П.

субота, 27. 06. 2020. у 15:13

Спектакл у Новом Саду: Рок опера под звездама (ФОТО)

Фото: В. Величковић

Необичан спој класичне и рок музике и гвоздене опере
НА крову ТЦ „Променада“ у Новом Саду, у петак увече пред више хиљада људи, одржана је Рок опера под звездама, први пут на отвореном у Новом Саду. За време двочасовног концерта публика је уживала и ђускала уз више од 22 антологијска музичка хита рок група.


Необичан спој класичне и рок музике и гвоздене опере увек у сарадњи Опере Српског народног позоришта и новосадског Биг Бенда, довео је до тога да музички спектакл „Рок опера“ већ неколико година спаја не само музичке жанрове већ и различиту публику.


- Изузетно смо срећни што публика препознаје истински квалитет, јер је концепт Рок опера подједнако приступачан за све генерације, посебно за оне који желе да се отргну од наметнутих мерила – каже Федор Вртачник, диригент.- Овим пројектом смо поставили нове стандарде израде музичких аранжмана, интерпретација и самог музицирања, јер смо изашли из позоришних акустичних сала.


Сама помисао да 50 извођача изводи музику Лед Цепелина, Дип Парпла, Квина, Пинк Флојда, Ван Халена, Дорса, Еуропе, Тине Тарнер и других светских група оставља утисак да је реч о још невиђеном музичком спектаклу на нашим просторима.


То није репертоар који очекујете да уме да изведе Опера или читав хор и оркестар. И баш у томе је наша предност – указао је Александар Станков, директор Опере СНП-а.- Чини ми се да смо у период који је за нама итекако показали да слушамо сопствену публику и да покушавамо да ми дођемо до публике, а не она до нас, како су код нас иначе навикнута позоришта. Ми смо национални театар, имамо изузетне, искусне, талентоване и школоване музичаре и певаче и зато верујемо да нам је један од задатака и да образујемо и у позориште доводимо младу пиблику, а то можемо малим корацима и њиховим језиком. И, тако и долази до овако необичног споја.Како је вече напредовало, публика је била све гласнија и све више на ногама. Сјајне енергије солиста попут Данке Адамов, Матије Занате, Зорана Шандорова и Драгане Келер дигле су на ноге читав кров, па су уметници излазили на бис неколико пута. Првокласна извођења хора Опере СНП-а, посебно у нумери Bohemian rhapsody, вратило је у доба када је рок музика имала примат.Рок опера успева да споји наизглед неспојиво када је реч о музичким жанровима, али је најважније да привлаћи публику различитих сензибилитета, па у овом спектаклу подједнако уживају и поклоници рокенрола и љубитељи класичне музике. Зато више од 60 врсних музичара наставља рад на креирању нових музичких посластица којима ће почастити публику широм земље и региона.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације