Биљана Крстић: Док ме грло служи, певаћу

Иван Ловрић

недеља, 21. 06. 2020. у 07:52

Биљана Крстић: Док ме грло служи, певаћу

Фото В. Данилов

Не мислим да је у питању борба, већ љубав и поштовање према традиционалној музици. А оно што се воли, није тешко - каже певачица
Биљана Крстић ће прославити двадесет година од оснивања "Бистрика" и њиховог првог албума. Мали је ово простор да би се "пробистрила" њена богата музичка каријера, која траје више од четрдесет година. Све од "Раног мраза", преко "Сунцокрета", па до данашњих дана.

Биљана, баш као и њена имењакиња, која платно белеше, настојала је све ово време да својом песмом избистри наш естрадни талог, који се овде сакупља годинама.

* Да ли сте се уморили у борби за праве музичке вредности?

- С обзиром на то да сам заљубљена у нашу традиционалну музику, не примећујем никакав замор. Док ме грло служи, певаћу, и сваки пут се радујем када имам нешто ново и лепо да научим.

* Годинама се борите за очување традиције нашег народа.

- Нисам ја ту једина. И не мислим да је у питању борба, већ љубав и поштовање према традиционалној музици. А оно што се воли, није тешко.

* У чему је разлика између ваших почетака и садашњости?

- Велика је разлика. Технологија је толико далеко отишла да више нико од младих не мора да иде у неку издавачку кућу да би им неко објавио музички материјал. Данас се то ради, рекло би се, у кућним условима, и лакше је доћи до оних који хоће да вас чују.

* Имамо оперске диве, бивше и садашње. Да ли се ви осећате као етно-дива?

- Не волим те епитете и некако ми не иду уз ово што радим. Пре бих волела да се каже - вокални солиста Биља Крстић из групе "Бистрик".

* Како проводите време током пандемије вируса?

- У почетку сам се доста плашила, али сам се трудила да не уносим немир у кућу. Страх је наша брига и морамо да га победимо неким позитивним мислима, али и одговорношћу.

* Уз све ово, задесио вас је и коксаки вирус.

- Још пре овог вируса, у новембру сам сазнала да имам коксаки вирус, тако да сам пре свих кренула у изолацију. Имала сам упалу срчане марамице, али, хвала богу, сада је све у реду.

* Који су вам даљи музички планови?

- Ми из "Бистрика" планирали смо много тога, од новог албума, на коме сада увелико радимо, до слављеничке турнеје поводом годишњица првог албума и оснивања оркестра. Али нам је вирус све зауставио. Албум би требало да се појави крајем ове године. У фебруару би требало да имамо и концерт у Лондону. Да не дужим, планирали смо свашта. Али све зависи од тога како ће се ситуација развијати.

* Шта вам је обележило протеклу недељу мимо музике?

- Пошто сам неко ко воли и поштује природу, то је свакако била одбрана Суве планине и борба против изградње малих хидроелектрана. А од личног бих издвојила сусрет на кафи са мојом унуком Ноом у једном кафићу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације