Вето на концерт Томпсона: Градска полиција Марибора доследна, упркос дозволи министра унутрашњих послова

Ј. КЕРБЛЕР

петак, 12. 06. 2020. у 23:46

Вето на концерт Томпсона: Градска полиција Марибора доследна, упркос дозволи министра унутрашњих послова

Фото ЕПА

Тврде да организатор није у тродневном року пријавио концерт
ЉУБЉАНА - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА „НОВОСТИ“

УПРКОС томе што је Алеш Хојса, министар унутрашњих послова у влади Јанеза Јанше, дозволио одржавање концерта Марка Перковића Томпсона у Марибору, градска полиција не да дозволу. Тврде да организатор није у тродневном року пријавио концерт, а ако га у међувремену пријави, поново ће, без обзира на став министра Хојса, све ићи на одлучивање.

И у Хрватској се не смирују тензије, упркос скандалозној одлуци Високог прекршајног суда да Томпсон сме да узвикује усташки поклич "За дом спремни" у песми "Бојна Чавоглаве". Реаговао је један од водећих тамошњих историчара Иво Голдштајн, који тврди да Хрватска треба да подвуче црту и забрани употребу усташког поздрава. Каже да је Уставни суд рекао да тај поздрав није у складу са хрватским уставом. Он додаје да, са историјског гледишта, то није никакав јуначки и "домољубни" поздрав, већ израз злочиначке политике државе у којој се употребљавао.

Голдштајн сматра да би Томпсон од тога сам одустао да има мало више грађанске свести, али...

- Будући да је он сам икона усташофилије, да му је то вероватно и дубоко политичко уверење и да на томе зарађује велики новац, тешко је очекивати да се тога одрекне.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)