Оно чиме је освојила свет је УНИШТИЛО: На данашњи дан рођена је Мерлин Монро

Novosti Online

понедељак, 01. 06. 2020. у 23:33

Оно чиме је освојила свет је УНИШТИЛО: На данашњи дан рођена је Мерлин Монро

Фото Тањуг-АП

Била је филмска глумица, певачица, манекенка и својеврсна икона
НА ДАНАШЊИ дан пре 94 године рођена је једна од највећих звезда свих времена и сигурно најпознатија плавуша у историји, Мерлин Монро.


Рођена је 1. јуна 1926. године под именом Норма Џин Мортенсон, у сиротишту болнице у Лос Анђелесу. Умрла је са само 36 година, а њена изненадна смрт и кратак живот и даље занимају јавност.


23.фебруара 1956. године променила је име у Мерлин Монро. Била је филмска глумица, певачица, манекенка и својеврсна икона. Такође је освојила Златни глобус за најбољу глумицу у комедији Неки то воле вруће и за најомиљенију глумицу на свету. Била је позната по комичним улогама, али пред крај живота окренула се озбиљнијим улогама.


Мерлин никада није била претерано задовољна типом улога које добија, па је редовно ишла на часове глуме. Легендарни глумац и редитељ Ли Страсберг једном је рекао да су она и Марлон Брандо били његови најбољи ученици, јер су били једини који су могли потпуно дубоко ући у дубину ликова.


Била је и остала је узор холивудске лепоте и гламура, а за многе представља најлепшу жену на свету. Читав живот, па и након смрти, њен изглед је био у фокусу јавности, па су неки други аспекти њеног живота остали у сенци тога.


Тако мало људи зна да је Мерлин некада радила у фабрици у којој су се израђивали војни авиони и беспилотне летелице.


Као дете, Мерлин није имала прилику да се формално образује, па је касније у животу постала велики обожавалац књига. Легендарна плавуша у неким је интервјуима издвојила ауторе попут Хемингвеја, Флаобера, Камија и Фројда.


"Највећи мит је да је била глупа. Други је да је крхка. Трећи је да није знала како да се понаша. Била је далеко од глупости, иако није била формално образована и била је веома осетљива на то. Али била је заиста веома паметна. И врло јака. Једноставно је морала да буде обоје како би поразила систем који је управљао холивудским студијима 1950-их.


Била је веома смешна. Улога је била глупа плавуша - била је глумица, забога! Тако добра глумица да данас нико не верује да је била ишта друго осим како је приказана на екрану “, написала је о њој у биографији Сара Чурчвел.


Једном на сету, редитељ је затекао како чита књигу Писма младом песнику и питао је како се одлучила за ту књигу. "Ноћу када немам шта да радим идем у библиотеку на Холивудском булевару и насумично отварам књиге док не наиђем на страницу или одломак који ми се допада и потом купим ту књигу. Је ли то погрешно?" питала га је.


Прочитајте још: МИСТЕРИЈА СМРТИ НАЈПОЗНАТИЈЕ ПЛАВУШЕ: Организатор сахране открио стравичне детаље о Мерлин Монро

Мало је такође познато да је Мерлин често истицала важност борбе за једнакост. "Оно што стварно желим да кажем је да свету заиста треба прави осећај јединства. Сви - звезде, радници, црнци, Јевреји, Арапи. Сви смо ми браћа. Молим вас, не исмевајте ме. Завршите интервју оним у шта верујем." рекла је у интервјуу.

Многи биографи се слажу да је слика којом је Мерлин на крају освојила свет била најгора за њу – постала је његов талац.


Упркос свом гламурозном животу, Мерлин је патила од депресије, која је на крају и уништила. Али, као што је то обично случај, постоје бројне теорије завере које тврде да је славна звезда убијена.


5. августа 1962. године Мерлин је завршила живот са само 36 година, а у спаваћој соби је пронашао психијатар.


Упркос свим бурним свађама и проблемима, њен бивши супруг Џо ДиМађо покупио је њено тело и организовао сахрану, а 20 година три пута недељно слао јој је црвене руже на гроб. За разлику од своја друга два мужа, Џејмса Доертија и Артура Милера, он никада о њој није говорио у јавности, није писао о томе и није се поново женио.(indeks.hr)