Тончи Хуљић:Магазин је инкубатор за велике каријере

М. ЋУНКОВИЋ

понедељак, 01. 06. 2020. у 10:20

Тончи Хуљић:Магазин је инкубатор за велике каријере

Фото П. Митић

Музичар и композитор, за "Новости", о чувеној поп групи
ВЕЋ деценијама, Тончи Хуљић спада у најуспешније ауторе поп музике на овим просторима. Јавност га, још од осамдесетих, препознаје, пре свега, по раду у групи "Магазин", међутим, његова каријера, поготово у последњих двадесетак година, много је више од тога. Тончи сарађује са бројним регионалним, али и светским музичарима, добро је знан и његов пројекат "Мадре бадеша".

Ретроспективу Хуљићевог стваралаштва београдска публика је требало да види и чује 3. априла у "Комбанк дворани", али због пандемије вируса корона и ванредног стања, Тончијев сусрет са овдашњим поклоницима сачекаће нека боља времена. До тада, бацамо поглед у прошлост, веома богату кад се о Хуљићу ради.

- Ја сам човек који се сматра једним од пет најпродаванијих "кросовер" аутора на свету - истиче за "Новости" Тончи. - Никад то нисам посебно експонирао, али некако дође време да кажем да све те песме за које су мислили да су их певачи написали - не, ја сам. Људи и не знају да их имам чак 1.470, колико их је тренутно пријављено у ЗАМП-у и СОКОЈ-у.

Тончи је 1995. престао да свира са "Магазином", али је остао вођа бенда и аутор песама.

- У групу сам довео Петра Граша, да свира уместо мене - подсећа Хуљић. - Мени "Магазин" и данас служи као инкубатор из ког су настале велике каријере Граша, Јелене Розге, Данијеле Мартиновић... Неког бих довео у бенд, а онда бих, после извесног времена, рекао:

"Сад је време да идеш у соло каријеру, стојим иза тебе и даље". У "Магазин" би долазила нова певачица. Срећом, са свих шест-седам људи с којима сада радим сарађујем 20, 30 или 40 година. Они раде само са мном. Немамо никакве уговоре, важно је само да нам је лепо што функционишемо заједно толико дуго. Срећан сам што могу да живе од тог посла.

Откад су 2000. извођачи из Хрватске поново почели да долазе у Србију, "Магазин" је одржао неколико концерата, али све до 2004. Већ 16 година популарног бенда нема у нашим крајевима.

- Десио се један празан простор с одласком Јелене Розге, у трајању од четири године - објашњава Хуљић. - Одлучио сам да променим звук "Магазина" и да пробамо са сасвим другим типом вокала. Узео сам ћерку Мише Ковача, Ивану, и кренуо да створим неки хибрид између "Магазина" и Мише. Ивана је црнка и алт, и публика никако то није прихватала. Она је особа снажне харизме, и сигурно јој је боље сад кад је сама. У бенд је затим дошла, и дан-данас је ту, Андреа Шушњара. Морали смо да прилагодимо њених 19 година, колико је имала кад је стигла, са осталим, много старијим члановима који сад имају скоро 70. Прошли смо цео циклус, и у последње три године дошли до фазе да она може да пева озбиљније песме, које су блиске старијим члановима групе. Са друге стране, ни њима се не путује више толико, драже им је да буду код куће са унуцима. Раде колико могу кондиционо.


БЕЗ ТУРНЕЈЕ СА СВИМ ПЕВАЧИЦАМА

Пре неколико година провлачила се прича о евентуалној великој турнеји "Магазина" са свим певачицама, укључујући и многима омиљену Љиљану Николовску, која је напустила групу пре три деценије и преселила се у Америку. Многи мисле да би, у тој варијанти, "Магазин" са лакоћом напунио арене широм региона.

- Би, али то се неће десити - отклања сваку дилему Хуљић. - Стално добијам понуде таквог типа, али то је - или све, или ниједна, а нисмо сви на истом континенту. Постоје старији љубитељи групе које нагињу ка Николовској, и млађи, које мисле да је "Магазин" започео са Розгом. У Хрватској су генерације проживеле несрећна, ратна времена са Данијелом, а новим клинцима није ни битно да ли је Розга певала у "Магазину", већ је доживљавају као солисткињу. Њима је "Магазин" - Андреа.