Дах анђела опет освежава: Ексклузивно ремастеризовано издање из 1994. године

М. Ћ.

недеља, 31. 05. 2020. у 08:47

Дах анђела опет освежава: Ексклузивно ремастеризовано издање из 1994. године

Фото Владимир Радојичић

Реиздање албума "Аngel's breath" Милана Младеновића и Митра Суботића Субе
РЕИЗДАЊЕ култног албума Милана Младеновића и Митра Суботића Субе из 1994. "Angel's breath" појавило се у петак, под етикетом "Кроација рекордса". Ексклузивно, лимитирано реиздање сa ремастеризованим снимцима тренутно се може купити као диск, и на свим стриминг сервисима. Богато ЛП издање, 180-грамски папир, винил у боји и код за скидање са интернета, биће у продаји током јуна.

Младеновићу, који је преминуо 5. новембра исте године, албум "Angel's breath" је био последњи дискографски запис. Суботић је трагично настрадао 1999. током пожара у Бразилу, где је живео, кад је покушавао да сачува траке из свог студија.

Заједничка прича Милана и Субе почела је још 1985, у време успона Младеновићевог главног бенда, ЕКВ. Њих двојица су, заједно са мултимедијалним уметником Гораном Вејводом, почели да пишу песме за албум које су извели на неколико концерата у Београду. Појединачне обавезе сваког од њих довеле су, међутим, до брзог престанка заједничког деловања.

Почетком деведесетих, Суботић се преселио у Сао Пауло, где је наставио да ради као музичар и продуцент. У пролеће '94, Младеновић је дошао код њега, не би ли поново покренули причу и снимили песме које су још раније настале. Српском тандему се на овом издању прикључио низ бразилских музичара. Враћајући се из Јужне Америке, Милан је прво отишао у Париз, где је режирао спот за главни сингл са овог издања, песму "Црв". Ремастеризовани спот "Црв" прексиноћ је премијерно приказан.

- Више од годину дана смо радили на припреми реиздања овог албума, који је до сада био доступан само као лимитирано издање на диску - истичу оснивачи Задужбине Милана Младеновића. - У договору са Суботићевом породицом, сматрали смо да "Angel's breath" треба поново објавити, јер представља важан документ стваралаштва оба аутора, и круна је њихове дугогодишње сарадње. Жеља нам је била да и некој новој публици приближимо ове песме, и да их учинимо доступним у освеженом издању, са добрим квалитетом звука. На овај начин смо једно уметничко ремек-дело спасли од пропадања и заборава, а на радост Миланових и Субиних поштовалаца и свих љубитеља квалитетне музике.