Срђан Симић Камба: Свима су нам потребни људски додир и загрљај (ВИДЕО)

Весна ПАНТЕЛИЋ

понедељак, 25. 05. 2020. у 11:37

Срђан Симић Камба: Свима су нам потребни људски додир и загрљај (ВИДЕО)

Јована Чуровић, Ванг Кан и Мајкл Лупи

Музичар о песми Human touch, коју су снимили српски уметници, са Симфонијским оркестром из кине, а отпевао Мајкл Лупи ("Вајтснејк")
СИНГЛ и спот Human touch, који се од пре десетак дана емитује у Кини, али и у целом свету, снимио је "Квин рил трибјут проџект", састављен од чланова "Квин рил трибјута", италијанског извођача и члана групе "Вајтснејк" Мајкла Лупија, београдске сопранисткиње Јоване Чуровић, кинеске звезде Ванга Кана, као и симфонијског оркестра из кинеског града Чангчуна. Иза свега стоји српски музичар Срђан Симић, који је компоновао музику.

Идеју за песму добио је прошле јесени, за време турнеје "Квин рил трибјута" у Кини. Будући да је Симић и менаџер бенда, њихов агент за Кину му је предложио да напише песму коју би могао да промовише у тој земљи. Идеја је додатно добила на смислу након избијања епидемије короне, па је Срђан компоновао музику коју су после аранжирали чланови групе, заједно са диригентом Милошем Јовановићем.

- Песма се стилски ослања на музички стил групе "Квин", али су јој Лупи, Кан и Јована дали сопствени печат - каже Срђан Симић за "Новости". - Пријатељ и сарадник из Италије Пат Скалабрина ме је повезао са Мајклом Лупијем, а он је, чим је чуо песму, одмах пристао да буде део пројекта, Исто је било и са Вангом, а Јована је део "Квин рил трибјут симфони" који изводимо широм света. Господин Јипу Чеунг је ангажовао симфонијски оркестар из Чангчуна. Мој блиски сарадник из Америке Џои Сајкс је сјајан текст написао након што смо дуго причали о томе шта желимо да пренесемо и саопштимо свету у овим тешким временима.

о Порука је јасна?

- У времену када нам се намеће физичко и социјално дистанцирање, више него икад осећамо и схватамо колико нам је потребан људски додир, блискост. Нико не жели да буде сам. Потребни смо једни другима. И шта год да нам будућност доноси, увек ће нам бити потребни људски додир и загрљај.

о Свему је претходила турнеја "Квин рил трибјута"?

- За годину и по дана обишли смо велики број земаља и одсвирали много концерата по читавом свету. Прошле јесени 10 концерата у Кини, између осталих и у Вухану. Додуше, много пре почетка епидемије. Како се песма веома слуша и емитује у Кини, надамо се крају пандемије и радујемо се новој кинеској турнеји заказаној за октобар. Ове године смо поставили рекорд са 62 одсвирана концерта у 62 дана, у 62 различита града Немачке и Аустрије. Без дана паузе. Проглашење ванредног стања у домовини нас је затекло у Лајпцигу. Били смо у првом јутарњем авиону из Берлина за Београд, али се он са писте пред полетање вратио до аеродромске зграде, уз образложење пилота да услед ванредног стања нису добили дозволу за слетање у Београд. Алтернативним правцима домогли смо се Београда у касним вечерњим сатима. После вишечасовне провере, отишли смо кућама које нисмо могли да напустимо наредних 28 дана, због обвезне самоизолације.

о Какве су реакције на песму у Кини, какве у Америци, а какве у Србији?

- "Human touch" се у Кини емитује на великом броју радио и ТВ станица. Такође је присутна на скоро свим њиховим социјалним мрежама и дигиталним платформама. За сада су реакције сјајне, а имам информације да је на "Јутјубу" најгледанија у Америца, а затим у Италији, Немачкој, Шпанији... Мислим да људи у Србији још нису до краја упознати са овим што смо урадили. Често кажем како су они прави музички амбасадори Србије, Само на немачкој турнеји нас је гледало 60.000 странаца, који су и те како изненађени кад кажемо да смо из Србије.

о Да ли лакше пливате у менаџерским или музичким водама?

- Уживам у улози менаџера јер радим са сјајном људима. Ми смо првенствено пријатељи, па тек онда сарадници. Сви су креативни и сјајни музичари и срце ми је пуно када их публика, где год свирали, испраћа овацијама. Ауторски сам се остварио написавши и издавши више од 350 музичких дела, а као гитариста и певач дефинитивно постигао највеће домете као члан "Supersonic blues machine" са којом већ трећу годину наступам уз легенде блуз рока, Билија Гибонса из "Зи-Зи топа", Стива Лукатера из групе "Тото" и још много великих имена.

о Откуд ви са њима у бенду?

- Амерички продуцент Фабрицио Гроси ми је пре пет година понудио да напишем песме за пројекат Supersonic blues machine који је покренуо. Идеја је била да на свакој песми гостује по једна велика звезда блуз-рока. Испоставило се да су на мојим песмама гостовали Ворен Хајнес, Робен Форд, Волтер Троут, Ерик Гејлс... После успеха првог албума, замољен сам да радим и на другом. Ту сам успоставио сарадњу са Стивом Лукатером. По одласку певача и гитаристе Ланса Лопеза позвали су ме да се прикључим бенду и за наступе. Од тада наступам као гитариста и пратећи вокал.

о Фестивали, турнеје и концерти широм света се отказују за 2021?

- Тешка су времена пред нама. Музичка индустрија трпи као и све друге. Како ће све изгледати, тешко да може било ко да предвиди у овом тренутку. Како ће изгледити концерти? Да ли ће их и у којој мери бити? Најпогођенија ће бити највећа имена светске музичке сцене, јер ће дефинитивно масовна окупљања последња бити дозвољена. Траже се алтернативна решења, као онлајн стриминг концерата. Читао сам о популарном корејском бојс бенду који је зарадио два милиона долара за онлајн концерт, продавши огроман број скупих карата за тај наступ! Да ли нам је то будућност? Не знам. Искрено, не бих волео.

"ДИВЉИ КЕСТЕН" МЕ ВРАТИО МУЗИЦИ

о КАКО данас гледате на деведесете када сте са "Дивљим кестеном" жарили и палили са хитом "Зоране, Зоране"?

- "Дивљи кестен" је био мој повратак музици. Петогодишња пауза пре тога уследила је услед разочарања половичним успесима разних демо бендова, па и афирмисаних бендова у којима сам свирао, попут "Сломљених стакала" или "Клинике". "Кестен" је био одскочна даска за мој даљи рад као композитора. Популарност коју је та група имала и бенефити коју је доносила дефинитивно су помогла да се бавим музиком на начин на који то радим данас. Све је то део моје животне слагалице. Па и "Зоране, Зоране".


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације