Зоран Симјановић: Поново је замирисао “Мирис пољског цвећа”

Иван ЛОВРИЋ

недеља, 24. 05. 2020. у 07:52

Зоран Симјановић: Поново је замирисао “Мирис пољског цвећа”

Фото В. Данилов

Композитор о дигитализацији, музици на филму, певачима, плановима...
ДИГИТАЛИЗОВАНИ филм "Мирис пољског цвећа", недавно приказан на телевизији, поново је оживео једно култно остварење. Да ли његово ново рухо мирише на боља времена у очувању наше националне баштине?

О томе смо разговарали са аутором музике у овом филму, Зораном Симјановићем, нашим чувеним композитором, који баштини изузетно богату каријеру.

о За музику у овом филму припала вам је "Златна арена" у Пули 1978. године.

- Био је то мој други филм, после "Специјалног васпитања". Мени је био врло значајан, јер сам имао музичку основу која се све време вртела кроз филм. Редитељ Срђан Карановић је ту музику слушао док је снимао и зато је успешно везана са сликом. Поред те главне теме и других мојих музичких нумера било је и других извођача на разним инструментима и алаткама, који су допринели укупном музичком утиску.

о Певала је и чувена Милица Остојић, познатија као Мица Трофртаљка.

- И наш светски сценограф Миљен Крека Кљаковић свирао је неке Диланове композиције. Све у свему било је то једно музичко лудило.

о Да ли дигитализација може да поправи оно што је склоно пропадању?

- Наравно да може. Без ње нема обнове филмског фонда.

о Од прошле године до сада обновљено је петнаест филмова.

- Надам се да ће то бити настављено. То ради Кинотека са "Випом". Сматрам да би и Министарство културе могло више да финансира дигитализацију, и не само тих сто филмова, већ свих наших 700-800 филмова, јер ће у противном пропасти.

о Како сачувати осталу културну баштину, а не само филмску?

- Годинама гурамо да се од "Филмских новости" направи медијатека. Оно што је Кинотека за филм, то би медијатека била за телевизију, разне серије, документарне и цртане филмове...

о Корона полако пролази. Шта вам је било најтеже?

- Мени је добро прошла, био сам на Копаонику. Седео сам тамо и по цео дан гледао филмове. Нагледао сам се разних филмова, а неки су били и добри. Могао сам да шетам, али фалило ми је друштво.

о Да ли је ово време било инспиративно за музичко стваралаштво?

- Нисам ништа радио, мада је време било идеално за тужну музику.

о Да ли припремате нешто ново?

- Требало је да са Дејаном Караклајићем радим серију, коју је корона зауставила.

о Шта вам је још обележило прошлу недељу?

- Вероватно попуштање ових мера. Некако је кренуло све са мојим рођенданом, али то попуштање не значи да треба да се опустимо. И даље би требало да будемо обазриви.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације