ПОНОВО се, после скоро пола века, снима домаћа серија "Камионџије" настала из пера покојног Гордана Михића, који је био сценариста и оригиналних "Камионџија" премијерно приказаних 1973. на ТВ Београд.

Почетак снимања нових "Камионџија", у режији Филипа Чоловића очекује се крајем маја у околини Уба. Иза пројекта стоје РТС и продукцијска кућа "Нира про", а серија би требало да буде емитована крајем године на Јавном сервису Србије.

Како "ТВ новости" сазнају, све је било спремно да снимање почне крајем марта, али је због епидемије одложено за два месеца. Уместо предвиђених шест, снимање ће трајати пет месеци јер ће због рокова паузе бити скраћене.

Радни наслов није, као што се раније писало, "Вози, куме" него ће се серија звати "Камионџије", али ће имати поднаслов како би се разликовала од оригинала. Нова серија, која ће имати 20 епизода, није римејк, већ доноси причу из садашњости. Главни ликови су Паја и Жића, и имена им је наденуо Гордан Михић у сценарију написаном пре десет година.

Пратићемо судбине јунака који се боре да прехране себе и своју породицу, али остају без посла. Серија има пет главних јунака, а епизодне ликове игра више од 140 глумаца. У тим улогама биће и познатих имена. Главне улоге тумаче Тихомир Станић, Ненад Јездић, Наташа Марковић, Бане Зеремски и Данина Јефтић.

Због велике популарности оригиналне серије, снимани су и наставци - филм "Паја и Јаре" 1974, серија "Камионџије опет возе" 1983. и филм "Камионџије поново возе" 1984. године. Легендарни Паја и Јаре били су Павле Вуисић и Миодраг Петровић Чкаља. Нова екипа има тежак задатак да надмаши омиљене јунаке које је волела цела Југославија.

Пошто приче нису пресликане, измењени су неки односи и околности, али нешто је остало исто - Ненад Јездић игра самотњака Пају, док је Тихомир Станић, попут Чкаље, стуб породице. Ту је и камион, који је током година постао теретњак. Паја и Жића ће купити кабасто возило старо бар двадесет година, којим је тешко управљати. Ко ће се боље снаћи у томе - Јездић, који вози све од трактора до мотора, или Станић, који је у децембру ишао на обуку за камионе, остаје нам да видимо.

Попут изворних камионџија, и ови савремени путоваће уздуж и попреко, а највећи део радње дешава се у екстеријеру. Екипа, која броји мање од дозвољених педесет људи, опремљена УВ лампама, средствима за дезинфекцију и визирима спремно чека да редитељ викне "акција".