Др Неле Карајлић: Хумор једино ОРУЖЈЕ које увек може да парира СТРАХУ

Маја Јешић

субота, 18. 04. 2020. у 15:00

Др Неле Карајлић: Хумор једино ОРУЖЈЕ које увек може да парира СТРАХУ

Др Неле Карајлић

Корона је жути картон. Изневерили смо природу, и она нас упозорава. Док је људи, биће и потребе за културом, она је наша права храна

ДОКТОРУ Нелету Карајлићу можда се знају сви биографски подаци. Набрајати шта је све створио као мултимедијални уметник био би подужи списак. Био је, и још је, авангарда балканских простора. Он је увек био испред, као неки наш Ворхол, Кандински, Пикасо, Гауди, Дали, Бретон, Ротен, Боуви... Ненад Јанковић, односно др Неле Карајлић, сидро је наше уметничке сцене, које деценијама држи нашу барку да не потоне, и неко ко је дуго дувао у једра те барке, да она гура напред и поред страшних бура, које смо мислили да нећемо преживети. Др Неле је неко кога позовете када је "фрка", када завладају страх и зебња, да вам одговори на питања која тиште читаоце. Позовете неког мудрог, чије су се уметничке визије увек остваривале, са прецизношћу некаквог ексцентричног алхемичара. Позовете једног од наших духовних "стражара".

* Пандемија короне. Да ли су се ових дана срели Арханђел Азраел и Судбина, је л' то дошло до неког неспоразума међу њима?

- Нема сумње да двоје митолошких бића, главних актера књиге "Фајронт у Сарајеву", ових дана имају пуне руке посла. Али, они су само последица. Мислим да се људски род суочио са властитим границама. Толико смо се трудили да избегнемо природне каноне, да природу зауздамо, да нипошто не уђемо у савез са њом, већ да њоме господаримо, контролишемо, искориштавамо, отимамо, муземо, да нам је сад стигао њен одговор. Ударили смо у зид. Узалуд сав новац света, узалуд нуклеарни потенцијал, тајне службе, Џејмс Бондови, интернет и телевизија, узалуд нам све. Једино што можемо против вируса је да не излазимо из куће! Изневерили смо природу, и она нас сада упозорава. Корона је жути картон. Паметан играч би после тога извукао закључак, остао у игри и на крају победио. Да ли је људски род паметан играч, не знам. Знам да сви епидемиолози говоре да је ово уобичајено у историји, да су се пандемије појављивале једном или два пута у једном веку, набрајаће вам број умрлих од куге, колере, тифуса, шпанске грознице, САРС-а, сиде, али се никада није догодило да светом хара не само вирус короне, већ и вирус који се зове информација! Не знаш шта је токсичније. То до сада није виђено, да извину епидемиолози.

* Кажете да сте увек "кретали касно и у супротном смеру". Како се онда десило да вас зову "визија која хода"?

- Кад бих знао одговор на то питање, био бих богат. Али, све богатство света не би заменило лепоту тражења одговора на то питање.

* Ваше прогнозе, од пре 30 и 20 година, нису биле баш оптимистичне. Како се десило да вас нису "скратили" за главу?

- Нисам им био довољно опасан. Бавио сам се нечим што онима који су имали моћ да неког скрате за главу, није било занимљиво. И то је кроз историју правило. На крају, историја памти не оне који су имали моћ да људе скраћују за главу, већ оне који су иза себе оставили траг, а који није траг крви. Краљева је било и биће, а Бетовен је само један.

* "Нови примитивизам" је Сарајево учинио другачијим, дао му ореол авангарде. Какав покрет, идеја, би данас могао да покрене "лавину у другом смеру, не према злу, него према добру"?

- Долази ново време! После оваквих катаклизми, каква је ова коју данас у тишини преживљавамо, народ обично бива растресен. Ако народ упоредимо са картама, овакви тектонски поремећаји обично промешају карте да се више не зна где је стајао кец, а где десетка. Ко није научио ту лекцију мајке историје, биће прилично изненађен.

* Да ли сте икада размишљали одакле увек и изнова извиру ваше идеје? Постоји ли неки тајни извор у вама? Јер много је тога: музике, ТВ и филмског стваралаштва, позоришта, књига...

- Не знам ништа о властитом таленту, нити о томе пуно размишљам. Само имам осећај одговорности да морам да га предам људима, да га не скривам, да свако од њега има неку корист. Докле ће да траје, не знам. А и ако пресуши, доћи ће неко други. Док је људи, биће и потребе за културом. Она је наша права храна, много важнија од оне прозаичне. Зато ме је и страх овога времена, да људи не забораве потребу за духовним уздизањем. А културу, у овоме моменту нико не спомиње! Затварају се фондови... конкурси. Па, зашто се онда бранимо од вируса? Шта ће нам сувопарни живот? Да радимо и да спавамо? То није људско биће! Такав живот не вреди ништа! Ми смо нико и ништа ако не певамо, не глумимо, не плешемо, не ширимо радост око себе!

* Како је дошло до сарадње у квизу "Ја волим Србију"?

- Звали су ме из продукцијске куће "Емоушн", дали ми предложак квиза, објаснили ми како то изгледа, шта би требало да буде моја улога и пристао сам. Пристао сам због тога што је квиз ведар, добронамеран, едукативан и што се у њему сви међусобно, и нас троје и наши гости, обраћамо једни другима, а и публици са поштовањем. И Драгана и Оки су сјајни партнери. Врхунски професионалци и велики радници. Поносан сам кад их видим у неким другим пројектима. Све вичем раји око себе "Ево, ово су моји!" Није ред да не споменем и Нину са којом смо урадили две сјајне сезоне. И њој желим сву срећу!

* Обишли сте цео свет. Како вам је у карантину? Шта радите? Да ли вам је тескобно?

- Слобода не постоји ван човека. То смо, барем, имали прилике да научимо. Слобода је у њему. Ако је човек слободан, он је слободан и у затвору. Ако је духовни сужањ, биће сужањ и у харему са хиљаде Гогенових Тахићанки око њега.

* Пишете ли нешто ново? Спремате ли неки нови медијски пројекат?

- Да. Наравно. Спремам нешто велико. Били смо близу реализације основне конструкције, али нас је тета Корона мало успорила. Узалуд јој труд. Ја сам навикао да цео живот радим "упркос", а не "захваљујући".

* Дуго сте већ Београђанин. Можете ли да упоредите шарм Београда и Сарајева?

- Ја сам Космајац! Сада, како нам је отишао Бата Живојиновић, ред је да Кораћица има још једног глумца. Шалим се. Све су то моји градови, и Сарајево и Београд. Где год сам био, од Аљаске до Аустралије, осећао сам се као код куће.

* Да ли нас склоност црном хумору, иронији, самоиронији, може више спасавати и остављати "нормалним"?

- Хумор јесте одбрана од невоље. Једино оружје које може да парира страху. Отуда најјачи хумор налазите код најугроженијих. У великим градским центрима, као на пример у Лондону, где милиони људи трче свој последњи круг, или међу оним народима који су увек на ивици нестанка, као што смо били ми, или Јевреји. Ту се увек рађа добар хумор.

* Сада, да можете да бирате, где бисте се родили и зашто?

- Поновио бих овај живот са одређеним исправкама... ако је могуће.

НОВЦУ ТРЕБА РЕСПИРАТОР


ЦИТИРАЈУЋИ наслов ваше књиге "О новцу и страстима", шта се ту догодило - иде ли то у спрези, шта се чиме храни...


- Новац је мерило вредности у цивилизацији у којој живимо. Толико смо га ценили и волели да је у међувремену постао биће независно од људске воље. Новац је успео да мења људима карактер, да им мења природу, да их претвара по својој вољи у анђеле или ђаволе. Тако је новац успео да себи привуче Страст, па се то двоје спојило као да је једно. Новац је највећи губитник у појави короне. Не може јој ништа и због тога луди. Гура се у медије, вришти, говори како је одвојио оволико милиона, онолико милиона у борби против невидљивог непријатеља... Али, узалуд. Новцу треба респиратор! Плућа су му отказала! Мислим да је прилично збуњен и биће занимљиво како ће се после овог лудила понашати.

* Да ли вас некада облије хладан зној, или обузме зебња, што је "Топ листа надреалиста" са таквом прецизношћу предвидела судбину Балкана?

- Никада о томе нисам мислио на тај начин. Нисам себе гледао као неког пророка, био сам само уплашено дериште које слути невољу, али свој страх покрива зајебанцијом.

* Знате ли шта је данас остало од "сарајевске раје", или је то синтагма која одлази у историјске списе?

- Најлепша прича, не само о сарајевској, већ о свим осталим рајама из Југославије, испричана је у Бајагиној песми "Моји су другови". Сваки стих је и леп и тачан! Нарочито онај "од Аљаске до Аустралије".

* У песми "Дан републике", мајка каже: "Затвори прозор, не ради грејање" и "Драгане, пусти вести мало јаче". Шта би мајка данас рекла, можда нешто другачије?

- Данас би стара рекла: "Стави маску кад излазиш напоље", и "Врати се до пет!".

* Чему бисте данас одсвирали фајронт?

- Корони!

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације