ЕПИДЕМИОЛОГ др Предраг Кон један је од људи који су у центру медијске пажње од избијања пандемије вируса корона и проглашења ванредног стања у Србији. Обраћања начелника Јединице за заразне болести Градског завода за јавно здравље и члана Владиног кризног штаба за борбу против вируса корона гледамо, и савете и препоруке за понашање добијамо готово свакодневно. Угледни доктор је стриц нашег познатог певача и музичара Марка Кона, који из свог угла открива детаље о очевом млађем брату.

- Он је део мог живота откад знам за себе - каже Марко за "Новости". - Миран, сталожен и одмерен. Посвећен науци одувек. Као клинац био сам фасциниран колико он учи. Стално је учио, то ради и даље.

Упитан да ли је можда ових дана добио од стрица неки посебан савет за чување од короне, музичар признаје да, откад је почело да се дешава све ово што нас тренутно брине и окупира, није у контакту са њим.

- Нисмо се чули, практично, од почетка кризе. Свако од нас носи бреме одговорности за своју породицу. Он је, у овом тренутку, одговоран за целу Србију.

У ИЗОЛАЦИЈИ ПРОУЧАВАМ АУТОРСКА ПРАВА ОТКРИВА Марко за наш лист како проводи време у кућној изолацији.
- Искористио сам време да добро проучим закон о ауторским и сродним правима, као и статут СОКОЈ. Играм се са клинцима, њима је супер. Мама и тата су по цео дан код куће. Учимо цртање, певање, енглески, правимо полигоне за физичко. Монтирао сам компјутер у спаваћој соби, па сам сад прави bedroom producer.

Марко позитивно оцењује Предрагова појављивања у јавности ових дана.

- Мислим да је доста добар. Одмерен и опрезан, али не паничари. Информације саопштава на разумљив начин.

Еминентни доктор воли и да запева, и гитару и засвира, али, за разлику од синовца коме је музика професија, он то чини у слободно време, за своју душу.

- Свира и на виолини, а то да добро пева види се, између осталог, у јавним наступима и односу према микрофону - повезује Марко. - Предраг говори јасно и разговетно. Породична окупљања подразумевају и свирање и певање. Његов син Слободан пева још боље.

Памти Марко бројне анегдоте са стрицем.

- Сећам се, рецимо, да смо се на мору возили неким гуменим чамцем који је покретао ванбродски "томос" мотор. Пеца га је увек "штимовао", односно, возио брзином на којој би мотор производио вибрацију која није била "фалш". По темперованој скали. Апсолутни слухиста.

Певач који је представљао Србију на "Евросонгу" 2009. у Москви, не планира наменски да напише песму посвећену корони, што ових дана постаје тренд.

- Ако се догоди - догоди се, као што нам се догодило са песмом "Не идемо нигде" коју изводе Вуку и Тара. Писана је пре пандемије, говори о интровертним младим људима. Стицајем околности, постала је химна карантинизоване генерације.

Музичар вели да се са колегама чује свакодневно.

- Посао се успорио, али није стао. Са Ангелином сам у контакту неколико пута током дана, као и са Огњеном Амиџићем.

Марков стриц нам ових дана дели многе савете, а на питање шта би он саветовао Предрагу, певач каже:

- Волео бих, када бих могао, да га убедим да мало више припази на себе јер, како ствари стоје, још ће нам требати.