У ОКВИРУ програма „Са културом код куће“, предавање Милорада Вукашиновића, новинара и публицисте, на тему „Вирус нове глобализације“ може се погледати на званичном јутјуб каналу Културног центра Новог Сада.


Утицајни амерички часопис „Спољни послови“ у јеку глобалне пандемије вируса корона покренуо је дебату о томе како ће изгледати свет после ових драматичних догађаја.


Већина учесника сложила се да је вирусна криза означила крај глобализације какву смо познавали, као и да су отворена многа егзистенцијална питања која намећу потребу за једним видом универзалне сагласности које није било од завршетка Хладног рата.

Додали бисмо да је актуелна криза на најогољенији начин потврдила и теорију о свету глобалне међузависности која је седамдесетих година прошлог века била кључни слоган мондијализма. У овом тренутку ипак се чини превише исхитреним закључак о крају глобализације, јер је реч о једном објективном процесу који је последица, пре свега, феноменалног развоја науке и технологије.


Отуда се чини основанијом хипотеза о краху идеологије глобализма о чему је недвосмислено говорио Самјуел Хантингтон после напада на куле близнакиње у Њујорку 11. 9. 2001. године.


Видео можете погледати ОВДЕ