У СЕЛУ Лесковац Колубарски код Лазаревца, удаљеном 40 километара од центра Београда, на свом имању време у изолацији проводи човек који је родни крај својим песмама прославио широм бивше Југославије. Седамдесетих и осамдесетих година прошлог века био је синоним за врхунску народну музику и добар штимунг, а његови хитови "Радо, лепа Радо", "Ожењан сам, као момак живим", "Ој Милице, чобанице", "Нисам мајстор да направим буре" неретко се могу чути и на популарним местима у којима се окупља и излази данашња младеж.

Сви га знају као човека пуног енергије који никада не мирује и увек је спреман на акцију, али је ванредно стање примирило младалачки дух Андрије Ере Ојданића, чувеног естрадног уметника са обронака најпознатије српске планине Златибора.

- Све ово је доста променило мој начин живота, јер сам навикао да журим и само журим... Сада је ситуација другачија и морам се привићи на њу - прича популарни Златиборац за "Новости". - Ипак, пошто ми је имање велико, ту увек има доста посла. Успео сам и "слатко" да се одморим и наспавам, што ми се одавно није десило.

У Ерином случају, изолација је корисна из више разлога, иако је повод за њу свакако лош.

7 МИЛИОНА ПРЕГЛЕДА НА "ЈУТЈУБУ" ПОЧЕТКОМ прошле године Ојданић се поново нашао у жижи јавности, пошто се интернетом брзином светлости проширио снимак из једне кафане у Србији, на ком неколико распеваних момака уз помоћ конобара изводе кореографију пратећи рефрен Ерине песме "Паук", хита са његовог последњег албума из 2003. године. У наредних неколико месеци трајало је "балканско утркивање" ко ће осмислити бољу изведбу песме која је на "Јутјубу" досад преслушана више од седам милиона пута.

- Људи ће много више времена да проводе са својим породицама и децом, што је јако битно - истиче он. - Од силне јурњаве и разних обавеза, човек нема времена да се квалитетно посвети фамилији. На мом имању тренутно су деца и унуци, тако да ми стварно никада није досадно. Српски народ је научио да је породица стуб друштва и тако треба да остане.

Када нам је испричао шта све од послова стигне да заврши током једног дана, морали смо још једном да га питамо да ли заиста ускоро пуни 73 године. Велико двориште је потпуно оградио и у њему направио право мало животињско царство.

- Уопште ми није досадно, чак ни не стигнем да завршим све обавезе у току дана. Имам доста коза, оваца, јагњића, прасића, кокошака - задовољно вели Ера. - Већ сам посејао црни и бели лук, а трактор и фреза су увелико спремни да их употребим ових дана, како бих узорао башту и посадио бостан и парадајз. Као младић сам много волео парфеме, док сада као припадник трећег доба ипак више волим црни лук. Гарантујем да је он одбрана од контакта са људима за време вируса, али и уредно одбија корону.

Ипак, прослављени певач и добитник бројних признања са чувених фестивала у нашој земљи, издваја само једну ствар коју му је тренутна ситуација ускратила.

- Недостају ми моје "цурице" које не могу да виђам за време изолације - јада нам се Ојданић. - Не виђам се са њима, то ми пада теже од короне. Ипак, придржавам се строго мера. Поздрављам моју генерацију и саветујем што мање контаката и дружења, како би се ова пошаст што пре лане звала.

Златиборски округ је увек давао Србији музичаре са врхунским гласовним могућностима, а Андрија Ојданић је то деценијама доказивао наступајући на разним фестивалима, у многим ТВ емисијама и саборима, отпевавши хитове за сва времена. Често запева и у свом сада већ чувеном мотелу "Ера" на Ибарској магистрали.

- Певање ми је у крви и део је мог начина живота. И даље сам радо виђен на многим свадбама, пунолетствима и осталим прославама - открива нам Ера. - Многи ме питају како у овим годинама остајем витак и успевам да на наступима направим изванредну атмосферу. Једноставно је, бавим се пољопривредом, сточарством, доста се крећем и то су неке ствари које ме одржавају у доброј форми.