ПРОСЛАВЉЕНИ редитељ Здравко Шотра дуго је припремао пројекат о животу краља Александра Првог Карађорђевића (1888-1934), чије снимање је требало да почне ове седмице. Због увођења ванредног стања због вируса корона, снимање је одложено до даљег.

- Надам се да ћемо успети упркос тој пандемији. Екипа је спремна и верујем да ћемо се наћи у истом саставу што пре. Имамо потпуно неочекиване услове, а ово ми је ионако један најтежих пројеката у мојој заиста дугој каријери - каже, за "ТВ новости", Здравко Шотра, који се већ бавио српском историјом ("Бој на Косову", "Кнежевина Србија", "Краљевина Србија", "Игмански марш").

У продукцију су укључене куће United Media и Vision Team, као и једна инострана:

- Ушли смо у копродукцију са француским продуцентом, па планирамо да у Паризу снимамо сцене мировне конференције у Версају, уз учешће француских глумаца. Они би требало да играју председника и премијера Француске, као и Александрове ратне другове, чија имена носе београдске улице попут Франше д'Епереа и адмирала Гепрата. Међу њима ће, надам се, бити и познати глумац Жан-Марк Бар - објашњава Шотра.

- Планирано је да снимамо и на Двору, у кући браће Крсмановић, као и у Црној Гори и Хрватској. Где год се краљ Александар појављивао и путовао, увек је изазивао пажњу. Десетине и десетине хиљада грађана Марсеља фантастично су га дочекале. Мноштва су се окупљала да га поздраве по свим крајевима тадашње Југославије...

Прича о "краљу ујединитељу", додаје Шотра, почиње када он има 30 година и враћа се из Првог светског рата у ослобођени Београд, новембра 1918, а завршава атентатом у Марсељу, где је пао као прва жртва фашизма у Европи.

- Александар је у ствари краљ мученик којем је судбина наменила велике задатке. Командовао је српском војском у три тешка рата, два балканска и Првом светском, и донео сјајне победе. Затим се прихватио комплексног задатка - стварања нове јединствене државе од сродних народа, Јужних Словена. Југославија је, наравно, била експеримент и покушај у намери да се сви Срби, који живе измешани са другим народима по целој територији јужног Балкана, нађу коначно заједно у једној држави.

Фото Промо/Архива


Пројекат се, истиче Шотра, заснива на књизи Вука Драшковића "Александар од Југославије" и прво би требало да буде објављен филм, а потом ће се појавити серија са око 15 епизода на телевизији Нова С.

Главну улогу Шотра је поверио младом глумцу Љубомиру Булајићу, који за "ТВ новости" каже да је имао срећу да Шотру упозна на почетку своје глумачке каријере, а са њим је сарађивао на пројектима "Непобедиво срце", "Шешир професора Косте Вујића" и Santa Maria della Salute:

- Ова, да кажем, четврта срећа, посебна је част, јер се Шотра одлучио још једном да ми поклони поверење, до сада у највећој мери, подаривши ми улогу једног од највећих српских владара. Већ сам имао прилике да тумачим ликове који су били значајни за нашу историју, попут Јована Цвијића, Деспота Стефана Лазаревића и Гаврила Принципа. Врло добро знам шта значи припрема за једну такву улогу, а лик краља Александра је несумњиво до сада највећи изазов за мене.Булајић истиче како је Александар био народски човек који је волео људе, као и они њега, и улазио међу њих без панцира и без обезбеђења.

- Имао је једну племениту идеју, може се рећи утопијску, да све наше народе повеже под једну заставу и грб, а многи му замерају да је зарад Југославије хтео да се одрекне Србије и српства.

Млади глумац подсећа да Александар није био окружен родитељском љубављу, али је и подршку и потпору нашао у својој супрузи, каљици Марији. Велика је срећа, додаје, да краљицу игра његова веома добра пријатељица Тамара Алексић, са којом је сарађивао у неколико филмских, телевизијских и позоришних пројеката, између осталог и код Шотре.

- Редитељско поверење, када долази од неког попут Шотре, који је историја наше кинематографије, заиста је велика част - каже Тамара Алексић. - Краљица Марија је знала тачно шта су јој приоритети и тиме је била подршка Александру у хаотичности тог времена. Била је скромна и стављала је туђе потребе испред својих. Била је мајка, не само својој деци или свом супругу, већ и целом народу. Била је активна у добротворној организацији "Коло српских сестара", помагала при школовању сиромашним, вредним ђацима. Преко Комитета Црвеног крста је слала помоћ из Лондона, па и након Александровог убиства...И у најтежим тренуцима морала је да буде суздржана и на висини титуле коју је носила:

- Када је стигао телеграм о атентату у Марсељу 1934. године, забележено је да је достојанствено и немо поднела бол. Склопила је очи, уздахнула и, после лаке несвестице, рекла: "Умро је на дужности, а то је смрт које је он достојан".

У пројекту ће се појавити око 130 глумаца, међу којима су Жарко Лаушевић (војвода Мишић), Бранислав Лечић (Никола Пашић), Сергеј Трифуновић (Стјепан Радић), Никола Којо, Ирфан Менсур, Тихомир Станић... Од већих женских улога ту је Нада Мацанковић, а неке мање прихватиле су Наташа Нинковић, Нела Михајловић, Слобода Мићаловић, Даница Максимовић, Јелица Сретеновић...