ПОСЛЕ великог регионалног успеха, крими-серија "Убице мог оца", Предрага Гаге Антонијевића, доспела је на стриминг платформу "Амазон", која покрива тржиште од 900 милиона гледалаца. Радио-телевизија Србије, у сарадњи са међународном дистрибутерском компанијом "Глобал контент ентерпрајз", продала је лиценцу за ову серију, као и за "Сенке над Балканом", компанији "Олимпусат", за тржиште Јужне и Северне Америке. Тако ће прву сезону "Убица", на "Амазону" пратити око 600 милиона корисника. За такав успех заслужан је Гага Антонијевић, открива за "Новости" Угљеша Јокић, продуцент прве и друге сезоне серије. - После повратка из Америке, Гага Антонијевић, креатор и сценариста, заједно са Наташом Дракулић, направио је прави бум са "Убицама". У рукама је већ имао филмски занат који је испекао у САД, тако да су "Убице" добиле тај, амерички, израз. Ја сам препознао светски потенцијал серије и Гага и ја смо почели да сарађујемо - каже Јокић додајући да су се у почетку мучили па су више од годину дана тражили некога ко ће да уложи новац у серију.

* Да ли сте били сигурни да ће се серија допасти гледаоцима?

- Све очи биле су упрте у нас, хоће ли то да успе, али прошло је сјајно. Финале прве сезоне гледало је два и по милиона људи, што чини око половину становника Србије. Те 2016. године, људи су недељом у осам ишли кући да гледају серију, а у понедељак су се сви питали ко је убица.

* Хоће ли гледаоци најзад сазнати ко је убица?

- Сазнаће у четвртој сезони.

* Због чега је Амазон одлучио да откупи лиценцу за "Убице мог оца", у мноштву серија сличног жанра?

- Будући да живимо у времену у коме се стално тражи нов садржај, схватили су да им више нису довољне само серије на енглеском, јер се у свету говоре разни језици. Ту су исељеници, имигранти, с једне стране, а с друге, Американци који су пре две године почели да читају титлове, што раније нису радили. Тако сада, на платформама, имамо румунске, бугарске, мађарске, чешке и словачке серије и једноставно је дошао ред на нас.

* Значи ли то и да Срби више неће бити "лоши момци" у америчким филмовима?

- Нисам сигуран да ће се то променити са овим, али зато живот прави неке друге, лоше момке па су им сада интересантнији ови из Северне Кореје. Важно је да се окрећу ка нама, јер ми са нашим језиком већ покривамо тржиште од преко десет милиона људи. Имамо велику дијаспору која такође тражи такве садржаје, тако да је све у ствари борба за претплатнике на месечном нивоу.ЖАНРОВСКИ УТРЛА ПУТ ДРУГИМ СЕРИЈАМА

- СЕРИЈА "Убице мог оца" је неоспорно променила много тога и жанровски утрла пут серијама као што су "Сенке над Балканом", "Пет", "Група", тако да је на Гаги Антонијевићу и мени била велика одговорност. Да тада нисмо успели, људи никада више не би улагали у такве серије - убеђен је продуцент Угљеша Јокић.