ПЕВАЧИЦА Изета Беба Селимовић, која је важила за једну од најбољих интерпретаторки севдалинки, преминула је јуче у Сарајеву у 81. години. Њен други супруг, виолиниста Џевад Шабанагић рекао је да је Беба била чувар севдалинке, коју је највише волела, посветила јој живот и каријеру:

- На најчеститији начин обогатила је и сачувала наше нематеријално благо, а то је севдалинка. Као грађанин, кажем да је њен одлазак велики губитак на нашој културној сцени.

Бебу су звали "дама севдаха" због њеног озбиљног односа према професији, и неговања севдалинке у изворном облику, без имало модернизације. У последњем интервјуу који је недавно дала за "Дневни аваз", Селимовићева је, између осталог, рекла да свима жели здравље и много љубави, "да се волимо, поштујемо и једни друге уважавамо, да људи буду задовољни и да уживамо". Такође, изјавила је да се она никаде не може повући из света музике, јер кроз њене вене песма тече и то је увек у њој.

- Нисам активна, јер то није то - казала је Беба. - Човек мора бити свестан да је ово ново време, нове су песме и нови хитови. Морам да очувам оно по чему сам позната, морам да будем веома пажљива да не окаљам оно што људи мисле о мени.

Беба је рођена у Требињу 1939, а као девојчица се са родитељима доселила у Сарајево. Певачку каријеру почела је 1957. као солиста на Радио Сарајеву. Имала је тек 14 година, на аудицију Радио Сарајева пријавило се 300 кандидата, а изабрано је њих шесторо, међу којима и Беба, што јој је отворило врата професионалне каријере. Први сингл "По мојој башти зумбули цветају" објавила је 1958. За тадашњу дискографску кућу "Југотон" снимила је четири студијска и три компилацијска албума, а последњи 1988. године. Повукла се са сцене 2005, када је објавила троструки албум са својим најлепшим песмама.

Фото Фејсбук/Беба Селимовић

За Радио Сарајево снимила је велики број архивских снимака. Добитница је многих признања - између осталог, Оскара за животно дело у Тузли 2008, као и повеље "Златна значка" Радио телевизије Сарајево. Учествовала је и на многобројним хуманитарним концертима.

Беба Селимовић је сарађивала често са Заимом Имамовићем, Зехром Деовић, Зором Дубљевић, Надом Мамулом, Сафетом Исовићем, Мехом Пузићем... Са Исовићем и Пузићем остала је добар пријатељ до њихове смрти 2007. Беба је одржала посмртни говор на сахрани Сафета Исовића, кога је звала оцем севдалинке, 3. септембра 2007. Из богатог опуса севдалинки које је својим гласом обојила издвајају се "Звијезда тјера мјесеца", "Мој драгане", "Мој пенџеру", "Не ашикуј, Мујо", "На земљи се једном дише", "Мене моја мајка гледа са чардака", "Колика је Приједор чаршија", "Ко се оно бријегом шеће", "Крај потока бистре воде"...

Први пут се удала веома млада и постала је мајка са 20 година. Са Сабријом Шечићем, који је преминуо, има синове Самира и Сенада. Други пут се удала за Џевада Шабанагића.

Беба ће бити сахрањена сутра у 13.30 на гробљу Баре у Сарајеву.