КО ће тумачити главну улогу у серији "Вера", редитеља Дејана Зечевића биће познато средином марта, када буде завршен кастинг за овај шпијунски трилер са елементима мелодраме. Ово остварење, по идеји продуценткиње Данке Милошевић, засновано је на истинитој причи о Вери Пешић (1919-1944), шпијунки из Другог светског рата, коју су неки називали и "српска Мата Хари".

Радња прати младу жену Веру Пешић, која се нашла не само у раљама шпијунске мреже Другог светског рата, већ и патријархалног балканског друштва препуног моћних, арогантних мушкараца с којима се она ипак храбро носила. У 12 епизода, гледаћемо драматичну промену главне јунакиње, од девојчице из Лесковца, преко београдске заводнице, која уз помоћ интимних познанстава у високим круговима постаје четвороструки шпијун, све до свог трагичног краја.

Редитељ Дејан Зечевић наглашава да су ретка кинематографска дела, нарочито серије, у којима је главни јунак жена.

- Када је то доминантна жена, притом и историјски лик, српска Мата Хари, онда та чињеница овој серији даје посебност. Нико неће остати равнодушан, јер је заснована на истинитим догађајима и ликовима који су врло драматични и дубоко људски потресни. На мале екране донећемо снажну причу о жени у мушком свету која ни данас, 70 година касније, не би могла завршити другачије - истиче Зечевић.

Прочитајте још - Српска Мата Хари у вртлогу шпијунаже

У лавиринту шпијунских игара на Балкану, од Беча до Цариграда, Вера Пешић опстаје међу југословенским, немачким и британским шпијунима, сама, без идеологије и свести о свом правом пореклу, али одлучна да се бори и преживи. Паралелно са акционом линијом радње, пратимо и Верин однос са мајком Анђом и утицај оца, који су формирали њене везе са мушкарцима у приватном животу и шпијунској каријери. Рођена из неразјашњене везе Српкиње и бугарског официра и одрасла под стигмом нежељеног детета, Вера постаје врхунски шпијун који заводи и манипулише мушкарцима, никада не дозвољавајући да постане њихов плен.

Вера Пешић Фото Архива

Сценаристи Недељко Ковачић и Кристина Ђуковић, кажу да су се потрудили да врло добро дочарају ту епоху, а да при том не направе лекцију из историје за гледаоце.

- Желели смо да главну јунакињу оправдамо код публике, будући да она сарађује и са Немцима, ради свашта... И са етичке стране смо се потрудили да оправдамо то што је радила, пре свега, психолошком страном њене личности, а не идеологијом - објашњава Ковачић додајући да је у "Вери" било мало теже одвојити легенду од истине и фикцију од чињеница.

Данка Милошевић, продуценткиња Фото С. Моканић

- Имали смо драгоцену помоћ од генерала Светка Ковача, стручног консултанта на серији, који нам је на основу оригиналних докумената и чињеница, дочарао сукобе немачких и британских, као и других обавештајних служби у Београду и Србији, пре и у току Другог светског рата, а посебно место и улогу Вере Пешић у тим сукобима.

Вера Пешић Фото Архива

Сачувана су нека њена писма и искази, али морали смо да надоградимо њену приватну психологију базирану на чињеницама, које смо имали. Специфична ситуација у којој је рођена и одрасла формирала је као самосталну, помало затворену, али прилично независну личност. Тако смо се у доброј мери држали фактографије о њеном животу, мада је и то противуречно и контрадикторно, а затим смо додали и једну дозу романсирања ствари.

Дејан Зечевић Фото АрхиваМорали смо да измислимо много односа, ситуација и догађаја, за које не можемо поуздано знати да су се стварно десили. Нисмо се водили сензационализмом, већ смо дали себи једну дозу слободе, али нисмо претеривали.

КАСТИНГ У ТОКУ

НЕНАД Павловић, кастинг директор, син чувеног редитеља и писца Живојина Жике Павловића, открива за "ТВ новости" да ће се у првом кругу, за улогу Вере, наћи двадесетак глумица од 21 до 28 година.

- Неке јавност већ познаје из серија, филмова и позоришних представа, а има и неколико глумица које су при крају факултета или су већ дипломирале, а још нису имале прилику да се докажу. Биће два круга, па ћемо тако изабрати ону која се буде најбоље показала за ову захтевну и комплексну улогу - каже Павловић који је као кастинг директор био ангажован у серији "Жигосани у рекету" (а затим се потписао и као редитељ испод шест епизода). Кастинг је радио и у једној од сезона "Сенки над Балканом", као и у серији "Убице мог оца", да би улогу кастинг директора преузео и у другом делу филма и серији Милоша Аврамовића "Јужни ветар".