Иако је још далеко од круне своје каријере, Невена Божовић је неко ко стабилно корача музичким колосецима, без превише помпе, чврсто верујући у себе, своје песме, емоције и оно што у животу и послу жели да оствари. Корак по корак, свој успех гради на здравим основама, из песме у песму надограђујући своје музичко сазревање. Уз премијеру њене најновије баладе „Нестајем с ветром“ овај интервју бележи још један значајан моменат у њеној каријери и доноси лепу причу о томе колико је важно знати говорити језиком музике.


- Ваш пут је истрајан, али непретенциозан. У времену када је музика више слика и спектакл него глас, поклањате публици аутентичан израз, емоцију и квалитетне песме. Има ли такав избор своју цену?


- То мора бити став музичара. Волела бих да, на моменте, одбраним своју струку и кажем да се данас олако користи тај назив без обзира на рад, образовање и способности. На неки начин то јесте пут који бирам, али и не бирам, јер је у мом случају једини могући. Музика не треба скандал, не треба чак ни слику, од оних сам који затворе очи и слушају. Нема цене, сви радимо и дишемо како желимо.


* Шта издвајате као најважније искуство које сте до сада стекли, а шта је ипак морало да се жртвује?


- Музичко образовање је само по себи врло специфично, то је посебан начин одрастања и васпитања. Док остала деца, која не похађају музичку школу, слободно време користе за игру, ви га проводите у вежбању и припремама за концерте, али то је привилегија и задовољство. То могу да кажем сада, као неко ко је прошао тим путем и као музички педагог. Истрајност, вежба и скромност су нешто што сам научила од својих професора. Евровизију увек издвајам као посебно искуство, јер у тим моментима морате поступати као прави професионалац.


* Чему су вас научила оспоравања на почетку каријере, а шта је условило да вас не зауставе?


- Оспоравања ће увек бити, то је нормално. Реагујем увек на позитивне критике, на савете који имају покриће, научила сам да ме ништа друго не дотиче. Мотив је увек био исти, срећа коју осетим док сам на сцени, док људи реагују на то што радим.Успех се ретко прашта. Може ли то да вас повреди?


- Трудим се да схватим да је и то нормално. То нас само тера да напредујемо.


* Правила шоубизниса су јасна. На која никада не пристајете?


- Неки принципи су вечни. Родитељи су ме научили да се поштено борим и бавим својим послом. Мислим да сам од старта показала шта се од мене не може очекивати и шта не желим. Онда долази оно што желим и за шта изгарам до краја.


Са ове временске дистанце, како коментаришете евровизијско искуство? Да ли је нешто, ипак, требало да буде другачије?


- Прошлогодишња Евровизија је за мене посебна у сваком смислу, јер је ”Круна” моја прва кантауторска песма. Све бих исто урадила. Поносна сам на делегацију и екипу музичара која је ишла са мном.Емотивност која се прожима кроз сваку вашу песму говори много о вашем сензибилитету. Колико сте, у том смислу, отворени?


- Никада нисам била превише отворена када је у питању мој приватни живот, јер не желим да то буде разлог мог појављивања у јавности. Нема ничег лошег у томе да покажете своју срећу, али ипак, у свему треба имати мере. Моји најближи знају све о мени и то је довољно. Публици и поштоваоцима мог рада се отварам на другачији начин, ипак је то лакше и лепше језиком музике, и до сада су то биле искључиво позитивне вибрације.


*Делујете као ведра и позитивна особа, али је сета у вашем гласу веома изражена. Колико такав контраст осликава вашу личност, али и музику?


- Тај контраст је увек постојао, то волим и практикујем у компоновању. Нешто што је ведро волим драматично да дочарам, то је увек мој избор. Доста се причало о мојој интерпретацији евровизијске песме ”Круна” коју сам компоновала. Она је, заправо, песма о вечној љубави, а ја док певам, кажу, само што не заплачем. То зовем слободом и лепотом интерпретације која увек мора бити искрена, али и осмишљена.* Чини се да нисте дозволили да вас популарност заведе и носите је без оптерећења. Када она добија смисао, а када је терет?


- Популарност не прија увек, али сам свесна тога да је део мог посла и то сам прихватила. Када људи реагују на оно што радим и препознају ме, то је доказ да све што радим има смисла, управо због њих.


* У чему највише грешите и то замерате себи?


- Увек сам била превише одговорна. То је добро за мој посао, али врло често људи око мене нису довољно прецизни, па ја ту испаштам. Желим све да завршим и пре времена, ако је то могуће.


* Веома сте млади, али ипак, јесу ли вам досадашња каријера и приватни живот донели довољно среће да искрено можете да будете задовољни?


Када сте остварени у приватном животу, свој посао радите с лакоћом. Желим да радим више, стварам и идем даље, што не значи да нисам задовољна, већ спремна за нове пословне изазове.


* Песма “Моја молитва” је једна од ваших најлепших. Ко је увек у вашим молитвама?


- Моја породица.


* О чему сањате?


- Када је музика у питању, не престајем да сањам и мислим да је то добро. Ипак, увек зацртам себи циљеве за које сам сигурна да ћу их временом остварити и да ће успех доћи, али ако се то и не деси, није важно. У томе је лепота стварања, борбе и живота, на крају крајева.* Публици сте данас представили нову песму под називом „Нестајем с ветром“. Опет је у питању снажна и емотивна балада по којима сте препознатљиви. Шта је посебно у овој песми?


- Наставила сам даље са још једном кантауторском песмом и обично не волим превише да говорим о мотивацији и инспирацији, али сам ову песму нестрпљиво припремала и једва дочекала да је представим пријатељима и публици. Волим да свако доживи музику на свој начин и тако је прихвати заувек. Недостајање осећамо сви, чак и када је вољена особа на само петнаест минута далеко од нас, сви то проживљавамо, сигурна сам. Стога, кад вам неко недостаје, пустите песму да вас подсети. Тако сам је ја написала.


* Када ослушкујете ветрове у себи, у свом срцу, шта чујете?


Мир и спокој. За то вреди жртвовати све.


* Шта је у плану после песме “Нестајем с ветром”?


- Радим на новим песмама и надам се свом албуму до краја године, као и концерту.


* Шта, за сада, чини круну вашег живота и музике?


- У животу, љубав. Што се каријере тиче, имам двадесет пет година и мислим да сам далеко од круне. Не знам када ће се десити моменат да помислим да сам урадила све што треба, јер човек учи и напредује док је жив.